Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Er det forkølelse eller influenza?

Nu er det igen sæson for snottede næser og ømme struber. Men hvordan ved man egentlig, om man er ramt af en almindelig efterårssnue, eller om man er lagt ned af en vaskeægte influenza. Lær at kende forskel her.


Offentliggjort: 9. September 2020

Nu er det igen sæson for snottede næser og ømme struber. Men hvordan ved man egentlig, om man er ramt af en almindelig efterårssnue, eller om man er lagt ned af en vaskeægte influenza. Lær at kende forskel her.

Du er lagt ned med en snottet næse, ondt i halsen og et hoved, der dunker. Du er nødt til at blive hjemme i dag. Men hvad skal du sige til chefen, når du ringer og melder dig syg? Er du blevet forkølet eller har du fået influenza?

Mange bruger de to begreber i flæng, men her kan du lære forskellen at kende.

Læs også: Myter og fakta om forkølelse

Forkølelse

De fleste har oplevet at være forkølede. Hvis du bliver ramt af forkølelse, vil du typisk opleve at nyse ekstra meget og være meget snottet. Du kan også få ondt i halsen og ondt i hovedet.

Forkølelse er en meget smitsom virussygdom, som ofte spreder sig i efterårs- og vintermånederne. Du kan blive smittet, hvis en forkølet person hoster eller nyser på dig. Forkølelse varer typisk en uges tid.

Man vil som regel godt kunne have et nogenlunde normalt aktivitetsniveau, når man er forkølet. Det vil sige, at de fleste godt kan gå på arbejde og passe andre daglige pligter, men man bliver lidt hurtigere træt end ellers.

Læs også: 9 gode råd: Sådan forebygger du forkølelse og influenza

Influenza

En influenza er en virussygdom ligesom forkølelse. Ved influenza vil symptomerne typisk være mere voldsomme end ved en forkølelse.

Hvis du har fået influenza, vil du føle dig mere træt, end du plejer. Du vil sandsynligvis også have feber, ømme muskler og ringe appetit. Udover det vil du nok opleve de sædvanlige forkølelsessymptomer som løbende næse og ondt i halsen.

Influenza er meget udbredt om vinteren. Den varer cirka tre til fem dage, men det er normalt, at man er træt i nogle dage efter også. Hvis din influenza varer længere end en uge, er det en god ide at tage kontakt til din læge.

Man kan blive vaccineret mod influenza. Særligt ældre mennesker over 65 år, gravide og personer med hjerte- og lungesygdomme opfordres til at lade sig vaccinere.

Læs også: Vaccine mod influenza

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Sådan lindrer du

Er du uheldig at være ramt af enten forkølelse eller influenza, er der heldigvis hjælp at hente, hvis du ønsker at lindre symptomerne.

5 tips til at lindre forkølelse

  1. Brug næsespray eller skyl næsen.

  2. Sov med hovedet højt

  3. Undgå rygning.

  4. Undgå større fysiske anstrengelser som for eksempel konditræning.

  5. Hold hovedet over et fad med varmt vand og indånd dampen. Det kan hjælpe på den stoppede næse.

6 tips til at lindre influenza

  1. Drik meget væske.

  2. Hold dig i ro, gerne i sengen.

  3. Sov meget.

  4. Undgå at ryge og drikke alkohol.

  5. Brug hostemedicin og/eller smertestillende midler.

  6. Bliv indendøre og forkæl dig selv indtil sygdommen er overstået.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Netdoktors egne artikler Influenza og Forkølelse


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.