Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Influenza

7 spørgsmål om graviditet og influenzavaccination

Får man influenza, mens man er gravid, kan det være alvorligt for både barnet og den gravide. Også selvom moderen ellers er sund og rask.


Opdateret: 21. September 2021

1. Hvorfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at gravide efter 12. uge bliver vaccineret mod influenza?

Sundhedsstyrelsen anbefaler gravide, der er længere end 12 uger henne, at blive vaccineret, fordi gravide har en øget risiko for komplikationer som abort, tidlig fødsel og lav fødselsvægt, hvis de får influenza. Desuden er gravide mere udsatte for at opleve alvorlige forløb af influenza, for eksempel med lungebetændelse .

2. Hvorfor bliver gravide mere syge af influenza end ikke-gravide?

Når man er gravid, gennemgår kroppen en stor forvandling og en løbende stor tilpasning. Det betyder også at den gravides immunforsvar er nedsat og dermed i større risiko for at pådrage sig bl.a. infektioner. Samtidig er der også større risiko for komplikation for både mor og barn.

3. Hvor meget større er risikoen, hvis man ikke bliver vaccineret?

I 2009 undersøgte man 117.000 gravide norske kvinder under influenza-pandemien (H1N1). Af dem var 26.000 vaccineret mod influenza. Blandt de 26.000 vaccinerede gravide kvinder, så man 78 fosterdødsfald, hvilket svarer til 3 pr. 1.000 graviditeter, mens man blandt de 87.000 ikke-vaccinerede så 414 fosterdødsfald svarende til 5 pr. 1.000 graviditeter. Blandt de kvinder, der udviklede influenza, var risikoen for abort og dødfødsel dermed næsten fordoblet hos dem, der ikke var vaccineret.(Kilde: H1N1 flu shots appear safe for pregnant women: Pandemic vaccination did not increase risk of fetal death)

 

4. Kan vaccinen skade ens baby?

Ifølge Sundhedsstyrelsen har vaccinen været anvendt til gravide i mange år, og mange videnskabelige studier har slået fast, at den er meget sikker at bruge både for mor og barn. Senest har en undersøgelse fra Statens Serum Institut undersøgt alle danske enkeltgraviditeter i perioden november 2009 til september 2010, og ikke fundet nogen øget risiko for fosteret hos kvinder, der var blevet vaccineret, hvad angår misdannelser, lav fødselsvægt og for tidlig fødsel. Det var uanset, hvilket tidspunkt i graviditeten moderen blev vaccineret.

Tværtimod beskytter vaccinen mod komplikationer som abort, for tidlig fødsel og lav fødselsvægt i tilfælde af influenzasygdom. Også efter fødslen er der fordele for barnet, hvis moderen er vaccineret under graviditeten. Hvis moderen er vaccineret, beskyttes barnet i den første tid af moderens antistoffer. Undersøgelser viser lavere sygelighed og dødelighed blandt nyfødte af vaccinerede mødre.

5. Har nogle gravide større risiko ved influenza?

Gravide, der samtidig lider af sygdomme som hjerte- og/eller lungelidelser, diabetes eller immundefekter samt gravide med BMI på over 40 har større risiko end andre for at få komplikationer til influenza. Det er særligt vigtigt, at disse grupper bliver vaccineret. Men ens risiko stiger, mens man er For gravide, der er længere henne end 12. uge, er det gratis at blive vaccineret fra 1. oktober og frem til og med 28. februar 2021. Hører man ikke under denne gruppe, kan man selv betale for en vaccination hos sin egen læge, apotek eller hos et vaccinationsfirma. oner. De to blev henholdsvis dyrest og billigst i test i 2010. Så prisen ligger i omegnen heraf. Hvis lægen skal komme til patienten, er det noget mere.

7. Kan man blive vaccineret, mens man ammer?

Ja, man kan godt blive vaccineret, mens man ammer.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.