Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Influenza

Vaccine mod influenza

Influenza-vaccinen gives til personer over 65 år, personer med hjerte-kar-sygdomme og gravide. Er influenza-vaccinen noget for dig? Læs mere her på Netdoktor.


Billede1
Opdateret: 22. Oktober 2024

Hvad er influenza-vaccine?

Influenza er en virussygdom, som giver ømhed i muskler og led, hovedpine og feber mellem 38 og 40 grader.

Influenza-virussen varierer fra år til år og vaccinen bliver derfor fremstillet på ny hvert år efter WHO’s oplysninger om aktuelle virus, som vi kan forvente næste sæson på vores breddegrader. Det er som regel de virus, der cirkulerer på den sydlige halvkugle i deres vinter, som er vores sommer. I 2021-22 er der 2 influenza A og 2 influenza B-typer i vaccinerne.

Der findes to slags influenza-vaccine. Den ene indeholder influenza-virus, der er fremstillet ved dyrkning af virus på hønseæg. Man får vaccinen en gang som indsprøjtning i en stor muskel eller i underhuden.

Den anden vaccine indeholder svækkede, levende virus. Den bruges til børn og unge på 2-18 år. Den sprayes ind i begge næsebor. Denne vaccine må ikke gives til patienter, hvis immunforsvar er alvorligt svækket.

Hvilken tid på året skal man have vaccinen?

Man skal have vaccinen i oktober, inden influenza-sæsonen begynder. Influenza-sæsonen varer fra sent efterår og hele vinteren.

Man skal have influenza-vaccinen hvert år, da den kun beskytter 6 måneder, fordi man kun bliver vaccineret en gang årligt.

Da influenzatyperne hele tiden ændres, er det nødvendigt at gøre det til et fast årligt ritual at få vaccinen, hvis man er i risikogruppen eller ansat i sundhedsvæsenet. Hvis man er i tvivl, kan man spørge sin læge.

Test din viden her

Hvem anbefales influenza-vaccine til?

Sundhedsstyrelsen anbefaler vaccination til grupper, som er særligt udsatte for at få alvorlige følgesygdomme til influenza:

  • Alle personer over 65 år.

  • Gravide. Influenza kan være ubehagelig for gravide, fordi de ofte bliver mere syge end ikke-gravide. Influenza er dog ikke farlig for fosteret.

  • Personer med kronisk sygdomme som lungesygdomme , hjerte- og kredsløbs-sygdomme eller diabetes .

  • Personer med medfødte eller erhvervede defekter af immunsystemet.

  • Personer der bor på plejehjem eller lignende institutioner.

  • Personer med andre svækkelsestilstande, hvor lægen vurderer, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko.

  • Ansatte i sundhedssektoren, blandt andet hospitalspersonale og personale på plejehjem. Personalet kan let blive smittet af influenzapatienter og så videreføre smitten til andre patienter, inden de selv bliver sygemeldt.

  • Børn i risiko for at alvorligt forløb med influenza.

Personer, der er allergiske over for æg skal undlade influenzavaccination, da vaccinen er fremstillet på æg.

Tilhører du en af de ovennævnte grupper, eller er du førtidspensionist, kan du få vaccinationen gratis fra den 1. oktober og året ud. Vaccinationen er også gratis for gravide, der er mere end 12 uger henne, samt for personer med immundefekt og deres husstandskontakter, i perioden 1. oktober til og med udgangen af februar.

Det er stadig muligt at blive vaccineret mod influenza før og efter de nævnte tidspunkter, men i så fald er det ikke længere gratis.

Hvilke bivirkninger har vaccinen?

Ved vaccinen til indsprøjtning kan der komme lidt feber og utilpashed og ømhed på indstiksstedet, men det er væk efter 1-2 dage.

Ved næsespray-vaccinen kan man opleve, at næsen bliver tilstoppet med tyndt sekret. Man kan desuden få lidt feber, utilpashed og ondt i musklerne, men det er væk efter 1-2 dage.

Hvor godt beskytter vaccinen mod influenza?

Beskyttelsen indtræder cirka to uger efter, at man er blevet vaccineret. Yngre raske mennesker kan regne med at være beskyttet i 70-90 procent af de tilfælde, hvor de bliver udsat for smitte. Ældre er kun beskyttet i cirka 60 procent af tilfældene, men beskyttelsen mod alvorlige følgesygdomme, hospitalsindlæggelse og dødsfald er noget højere.

Beskyttelsen varer kun i godt 6 måneder, så man skal vaccineres hvert år.

Små børn kan godt tåle vaccinen og bliver også beskyttet af den. Vaccinen til indsprøjtning og næsespray-vaccinen har samme beskyttelse.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.