Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Infektioner

Corona: Nedsat smags- og lugtesans hænger ved

En af de mest udbredte senfølger efter corona er en dårligere evne til at lugte og smage. Nu har et nyt studie vist, at mange mennesker oplever, at forringelsen af sanserne hænger ved i lang tid efter endt sygdomsforløb.

Offentliggjort: 22. Juni 2021

En af de mest udbredte senfølger efter corona er en dårligere evne til at lugte og smage. Nu har et nyt studie vist, at mange mennesker oplever, at forringelsen af sanserne hænger ved i lang tid efter endt sygdomsforløb.

Rundt omkring på både danske og udenlandske universiteter og hospitaler arbejder forskere og læger for at finde ud af mere om senfølger efter corona. Det er nemlig efterhånden et velkendt fænomen, at nogle corona-symptomer varer ved i lang tid, også efter man ellers er blevet rask.

Nu har forskere fra Aarhus Universitet også meldt sig på banen med et nyt studie om corona-senfølger. De har fulgt en gruppe ansatte i Region Midtjylland, hvoraf 210 har haft corona, og 630 ikke har. De 210 positiv-testede har haft relativt milde forløb, der ikke krævede indlæggelse.

Hver dag i op til 90 dage har forsøgspersonerne skullet svare på et spørgeskema, hvor de blev spurgt ind til, hvilke symptomer de oplevede. Forskerne spurgte blandt andet, om deltagerne oplevede hoste, ondt i halsen, åndenød og nedsat smags- og lugtesans.

Læs også: Corona: Hvad hvis du bliver syg på ferien?

Mange ramt på smags- og lugtesans

Blandt de forskellige symptomer gik særligt to igen i lang tid efter endt sygdomsforløb: nedsat smags- og lugtesans og åndenød.

  • Vi så, at forekomsten af ​​langvarig nedsat smags- og lugtesans er stærkt øget hos patienter med mild Covid-19 sygdom, som ikke krævede hospitalsindlæggelse. Det mønster ses også for åndenød, men det var langt færre berørte af, fortæller Henrik Kolstad, som står bag undersøgelsen.

Udover at vise, at man måske kan forvente en længere periode med smags- og lugteforstyrrelser og åndenød, så viste studiet også, at særligt kvinder og ældre mennesker oplever senfølger efter corona.

  • Studiet giver detaljeret viden om, hvilke symptomforløb man kan forvente efter, at man er testet positiv for Covid-19 uden, at det har krævet hospitalsindlæggelse, siger Henrik Kolstad.

Læs også: Tilvalgsordning: Hvordan fungerer den?

Alvorlige coronaforløb giver også senfølger

Studiet fra Aarhus Universitet har taget udgangspunkt i milde corona-forløb, men flere tidligere studier har undersøgt de mere alvorlige forløb. I marts måned fik professor ved Aalborg Universitet, Lars Arendt-Nielsen publiceret et stort studie, der handlede om senfølger ved alvorlige, indlæggelseskrævende coronaforløb.

Dette studie forløb over seks måneder og konkluderede, at mange, der har været igennem et alvorligt corona-forløb, stadig oplever senfølger et halvt år efter udskrivelse. Her var det særligt senfølger som træthed, stakåndethed og muskelsmerter, der var udbredte.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Aarhus Universitet og Aalborg Universitet

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.