Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Infektioner

Skovflåter: Guide til at tjekke og fjerne

Bare ben kombineret med ophold i grønne områder øger risikoen for at blive bidt af en skovflåt. Læs her, hvordan du tjekker for flåtbid, og hvad du skal gøre, hvis en af de små mider har bidt sig fast.

Offentliggjort: 19. Maj 2020

Bare ben kombineret med ophold i grønne områder øger risikoen for at blive bidt af en skovflåt. Læs her, hvordan du tjekker for flåtbid, og hvad du skal gøre, hvis en af de små mider har bidt sig fast.

Undersøgelser i Danmark viser, at omkring 15 procent af alle skovflåter er bærere af bakterien borrelia, som kan overføres til mennesker ved bid. Borrelia kan vise sig på forskellige måder og symptomerne og følgevirkningerne kan være alvorlige.

Heldigvis kan borrelia i de fleste tilfælde behandles, ligesom man også kan forebygge sygdommen ved at tjekke for flåter samt sørge for at fjerne flåten straks, hvis man er blevet bidt. Man skal altså ikke gå i panik, hvis et af de små kræ suger sig fast. Farmaceut hos online-apoteket Apopro, Imran Asli Biyik, anbefaler dog stadig, at man tjekker for flåter jævnligt og fjerner dem hurtigt. Hvis man fjerner flåten inden for 24 timer, er risikoen for at blive smittet nemlig ganske lille.

Vi giver tips til, hvor du særligt bør tjekke grundigt efter samt en guide til at fjerne flåten, hvis den har bidt sig fast.

Læs også: Hvor farlig er skovflåter?

Her skal du tjekke for flåter

Skovflåter kan sætte sig alle steder, så optimalt bør du tjekke hele kroppen efter. Det er dog især varme områder, flåterne går efter, og derfor bør du tjekke særligt grundigt følgende steder:

  • Armhuler
  • Knæhaser
  • Lyskeregionen
  • Hovedbunden
  • Ører

Desuden er det også en god idé at tjekke tøjet udvendigt og indvendigt, da der måske sidder en flåt parat til at kravle ind på huden og bide sig fast.

Sådan fjerner du en flåt

Man kan købe særlige flåttange, som netop er beregnet til at fjerne flåter. Hvis du ikke har en flåttang, kan en almindelig pincet også bruges. Du kan endda bruge neglene, hvis de er lange nok, og du er fingernem. Uanset om du bruger en tang, pincet eller negle, er der bedst sandsynlighed for at få hele flåten ud, hvis du følger denne fremgangsmåde:

  • Før tangen/pincetten ind mellem flåt og hud. Kom så tæt på flåtens hoved som muligt.
  • Drej forsigtigt rundt et par gange. Vær her opmærksom på ikke at trykke på flåtens bagkrop/mave, da du på den måde kan komme til at overføre eventuelle bakterier i maven på flåten til dig selv.
  • Træk langsom tangen/pincetten ud indtil flåten slipper.
  • Vask efter med vand og sæbe så du fjerner de bakterier, der eventuelt måtte sidde.

Undgå desuden at bruge cremer og vaseline. Det løsner ikke flåten, men gør det tværtimod sværere at få den ud, da den bliver fedtet.

Hvis hovedet bliver siddende

Der sker ikke noget, hvis ikke hovedet kommer med ud, når du fjerner flåten. Du skal dog undlade at kradse og klø i flåtbiddet. Efter et par dage vil kroppen udstøde resterne af flåten naturligt. Der er altid risiko for at udvikle en infektion i huden, når der sidder en rest af noget i huden, men det har i det tilfælde ikke noget med borrelia at gøre.

Læs også: Borrelia

Det kan du gøre for at forebygge

Hvis du færdes i områder med mange flåter, som for eksempel i skoven, kan du forsøge at forebygge flåtbid ved at bruge insektspray eller dække dig til. Gummistøvler, lange bukser og langærmede bluser kan gøre det sværere for flåten at finde vej ind til huden.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Kilder: Farmaceut hos online-apoteket Apopro, Imran Asli Biyik, Netdoktors egen artikel: Skovflåter - hvordan fjerner jeg dem? og Statens Serum Institut.

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.