Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Ordbog | Infektioner

Campylobacter

Campylobacterbakterien er skyld i størstedelen af tarminfektioner i Danmark. Den forårsager diarré og smitter gennem fødevarer, især fjerkræ.

Opdateret: 4. December 2020

Hvad er campylobacter?

Campylobacter jejuni eller coli er en bakterie, som primært giver tarminfektioner, og de seneste ti år, har den været den hyppigste årsag til bakterielle tarminfektioner i Danmark.

Symptomer på infektion med campylobacter er blandt andet vandtynde diarréer samt generel utilpashed i for af influenzalignende symptomer.

Hvordan smitter campylobacterbakterien?

Campylobacter smitter gennem fødevarer. Især fjerkræ og grøntsager skyllet i urent vand, eller som har haft kontakt med saft fra fjerkræ, kan være inficeret med bakterien.Campylobacter smitter yderst sjældent fra person til person.

Hvilke symptomer giver campylobacter?

Symptomerne på infektion med campylobacter er:

  • Vandtynd diarré

  • Feber

  • Kvalme

  • Mavesmerter

Campylobacterbakterien bruger 1-10 dage på at slå sig ned i tarmen, og de fleste oplever symptomer få dage efter indtagelse af den forurenede mad.

Tilstanden kan vare op til 2 uger, men oftest går det over af sig selv.

Hvilke andre sygdomme kan campylobacter give?

I nogle tilfælde kan campylobacter give ledinflammation (også kaldet reaktiv arthritis) cirka 1-3 uger efter den primære infektion. Post-infektiøs ledinflammation giver symptomer i form af smerter og eventuelt hævelse omkring især leddene i benene, samt træthed, feber og eventuelt vægttab. Sygdommen behandles med corticosteroid, som slår inflammationen ned.

Derudover kan campylobacter i yderst sjældne tilfælde forårsage den såkaldte Guillain-Barrés sygdom. Guillain-Barré er en autoimmun reaktion, som finder sted efter infektionen, og angriber vores eget nervesystem nedefra og op. De tidlige symptomer på Guillain-Barré er prikkende eller brændende smerter i benene, som bevæger sig opad, efterfulgt af kraftnedsættelse eller svage reflekser, som ligeledes bevæger sig opad. Sygdommen er alvorlig og kræver indlæggelse.

Hvordan undgår jeg campylobacterinfektioner?

Campylobacterbakterien smitter gennem fødevarer, derfor er det vigtigt at holde god hygiejne i køkkenet. Tilbered især fjerkræ og grøntsager hver for sig, og sørg for ikke at skylle med forurenet vand, ligesom du bør undgå at drikke vand af tvivlsom kvalitet.

Varmebehandling dræber bakterien, så gennemstegt fjerkræ er ikke en risikofaktor.

Derudover er det vigtigt at holde god håndhygiejne efter toiletbesøg og før håndtering af mad.

Hvornår skal jeg søge læge?

Tarminfektion med campylobacter går oftest over af sig selv. Det vigtigste er, at undgå dehydrering, idet kroppen taber meget vand gennem diarréen. Derfor skal du søge læge, hvis du ikke kan formå at holde dig hydreret, hvis du bliver meget dårlig, eller føler dig utryg. På hospitalet kan der lægges et drop med væske, så kroppen holdes hydreret, selvom du ikke kan drikke tilstrækkeligt med væske.Oplever du føleforstyrrelser eller kraftnedsættelse efter en overstået infektion, er det altid en god idé at søge læge.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons