Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Ordbog | Infektioner

Infektionstal

Infektionstal dækker over de blodprøver, som lægen normalt vil tage ved mistanke om en infektion. Typisk er der tale om prøverne leukocytter, måling af CRP og eventuelt en differentialtælling.

Opdateret: 25. April 2022

Hvad er infektionstal?

Infektionstal dækker over de blodprøver, som lægen normalt vil tage ved mistanke om en infektion. Typisk er der tale om prøverne leukocytter (hvide blodlegemer), måling af C-reaktivt protein (CRP) og eventuelt en differentialtælling. Sommetider undersøger man dog flere eller færre blodprøver afhængigt af den konkrete situation.

Leukocytter

Leukocytter er en type af hvide blodceller. Antallet af leukocytter i blodet stiger ofte i forbindelse med en infektion eller anden betændelsestilstand som et udtryk for, at immunforsvaret er aktiveret.

Differentialtælling

Ved en differentialtælling får man antallet af de forskellige undertyper af leukocytter, og en differentialtælling kan for eksempel give et fingerpeg om, der er tale om en infektion med virus eller bakterier .

CRP

Blodets koncentration af CRP stiger også ved mange forskellige betændelsestilstande. CRP dannes i leveren, og man mener, at det blandt andet bidrager til immunforsvaret ved at binde sig til overfladen af invaderende mikroorganismer, sådan at bestemte leukocytter lettere kan genkende og angribe dem. Stigningen i CRP er typisk større ved infektioner med bakterier end infektioner med for eksempel virus. Man kan også bruge CRP til at følge udviklingen i en betændelsestilstand, blandt andet efter start på behandling. Eksempelvis kan CRP bruges til at monitorere sygdomme såsom Mb. Crohns eller Mb. Bechterew.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons