Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Rejsesygdomme

Forebyggelse af Malaria

Malaria er en alvorlig tropesygdom, som i yderste konsekvens kan være dødelig. Den er udbredt over hele kloden i tropiske og subtropiske områder. Forebyggelse handler om at undgå myggestik og at tage forebyggende medicin.


Opdateret: 12. August 2013

Hvad er malaria?

Malaria er en alvorlig tropesygdom, som i yderste konsekvens kan være dødelig. Den er udbredt over hele kloden i tropiske og subtropiske områder. På globalt plan udgør malaria et enormt sundhedsmæssigt problem med 300 millioner nye tilfælde om året. I Danmark vender ca. 100 mennesker hjem fra udlandet hvert år med sygdommen. Dødsfald blandt danskere har heldigvis været sjældne nogle år, men i 2008 blev en dansk kvinde smittet i Gambia og døde i Danmark ubehandlet.

Hvordan forebygger man malaria?

Forebyggelsen handler om to ting:

  • At undgå myggestik.

  • At tage forebyggende medicin, hvis man rejser eller bor i et malariaområde.

    Undgå myggestik: Myggene stikker især i skumringen og om natten. Derfor bør man sørge for at have net for åbne døre og vinduer mellem solnedgang og solopgang. Rum med aircondition er også godt. Ellers må der anvendes myggenet omkring sengen, imprægneret med insektdræbende middel som pyrethrum (et uskadeligt stof fremstillet på basis af chrysanthemum ekstrakt), se nedenfor.

Lange bukser, langærmede trøjer og strømper, der er tykke nok til at myggene ikke kan stikke igennem, beskytter også, men sådan et råd kan være svært at følge i et varmt klima.

Myggebalsam med diethyltoluamid anbefales, det kan man desværre ikke købe i Danmark. Grunden er en strid mellem fabrikanterne og Miljøministeriet om fabrikationshemmeligheder, ikke at stoffet er miljøfarligt. Det kan dog købes i Sverige foruden i de fleste andre lande.

I Danmark er der kommet et nyt middel Autan, som kan anvendes i stedet. Det findes i to styrker, hvor den svageste er til små børn.

Brug et myggenet omkring sengen, helst et, der er imprægneret med insektmiddel. Det nedsætter risikoen for smitte med 50 procent hos afrikanske børn, så man må forvente, at det har samme effekt for rejsende. Nettet skal være tæt uden huller, og det skal stikkes ind under liggeunderlaget. Om dagen rulles det sammen, så myg og andre insekter ikke kan komme ind, mens det ikke benyttes.

Medbring selv sådan et net. Du kan ikke altid regne med at imprægnerede net findes ved dit rejsemål. Imprægneringen kan ved visse net holde op til 3 år; for andres net vedkommende kun ca. et havlt år, og skal så re-imprægneres. Desværre kan man ikke købe imprægneringsmidlet herhjemme, så man vil normalt være nødt til at købe et nyt net.

Forebyggende medicin

De sidste år har der været kraftig debat om de malariamidler, som bruges til forebyggelse. Problemet er, at der ikke findes et ideal middel som både er billigt, effektivt, uden bivirkninger og sikkert nok til, at det kan bruges af både gravide og børn eller tages i lange perioder.

  • Klorokin: Klorokin var nærmest ideelt da det kom frem, men i dag er der udbredt resistens over for midlet. Det betyder, at klorokin ikke virker over for alle malaria parasitter.

  • Lariam: Lariam (meflokin) så først ud til at være et ideelt middel. Men det viste sig senere at give bivirkninger som vrangforestillinger, paranoia og i mildere tilfælde mareridt og søvnforstyrrelser (hos cirka 0,5-1 procent af brugerne). Derfor er midlet kommet i miskredit hos mange. Lariam anbefales dog fortsat af WHO som førstevalgs-præparat til forebyggelse af malaria, med mindre man ikke tåler det eller har tilbøjelighed til nerve- eller sindslidelser, skal køre bil, eller have ansvar for mange mennesker (som for eksempel piloter).

  • Malarone: I 1998 kom et nyt middel, malarone, på markedet. Det består af det gammelkendte Paludrine og et andet parasitmiddel atovaquone (som anvendes til at behandle lungebetændelse med hos immunsvækkede personer). Malarone er effektivt overfor falciparum malaria (den ondartede type) selv i de områder af Afrika, hvor der er udbredt resistens overfor andre malariamidler. Desværre er Malarone meget dyrt (cirka 25 kroner om dagen). Malarone kan give mavetarm besvær og undertiden diaré, som er svær at skelne fra rejsediaré samt hovedpine og sår i mundhulen. Indtil videre har der ikke været rapporteret alvorlige bivirkninger ved Malarone. Men da midlet er ret nyt, kan der vise sig bivirkninger på langt sigt. Anbefales ikke til gravide.

  • Vibradox: Vibradox (Doxycyclin ) er egentlig et antibiotikum, som dog har vist sig at give god beskyttelse mod malaria. Der tages en tablet (100 mg) dagligt fra rejsens start til fire uger efter hjemkomst fra malaria område. I sjældne tilfælde kan Vibradox forårsage en slags lys-allergisk udslag. Forebyggelsen er anvendelse af stærk sol faktor creme. Må ikke anvendes af gravide eller børn under 12 år.

Overvejelser, når du skal vælge forebyggelse

Hvilken type malaria?

I Afrika (specielt Vestafrika) er risikoen stor for at få malaria, hvis der ikke bruges malaria profylakse. Risikoen variere fra 1 procent (Østafrika) til 5-6 procent (Vestafrika) per måned. Her drejer det sig næsten udelukkende om den farlige falciparum malaroa. Mange steder i Sydamerika og Syd-og Sydøstasien er risikoen langt mindre, og her er det vivax malaria der er hyppigst. Vivax malaria er meget ubehagelig men ikke dødelig.

Hvor stor er risikoen for at få myggestik?

Risikoen for myggestik og dermed malaria er langt større i fugtige, lavtliggende, varme omgivelser, særligt i områder med fattigdom og dårlig infrastruktur. Dette finder man i tropisk Afrika, visse dele af Sydøstasien, Oceanien (Papua Ny Guinea for eksempel) og det i mindre grad det indre af Brasilien. I Afrika kan der også være malaria i storbyer, med mindre de ligger så højt, at der er for køligt til at parasitterne kan formere sig i myggen (minimum 19 grader, året rundt), hvilket for eksempel gælder i Nairobi, Kenya, og Addis Abeba i Ethiopien.. I resten af verden er malaria risikoen i storbyer minimal, blandt andet fordi malariamyggen ikke kan overleve i stærkt forurenet vand. I Accra, Dar es Salaam og Lagos er der stor risiko, mens risikoen er nærmest lig nul i Bangkok, Manilla og Singapore.

Kort eller lang rejse?

Er du blot af sted på en kort rejse (under en uge), vil du nå at være i Danmark igen inden sygdommen eventuelt vil udvikle sig. Alligevel anbefales forebyggelse, hvis man overnatter et sted i specielt Afrika , hvor der er risiko for at der er myg. Ved alle længerevarende rejser med ophold i troperne anbefaler man enten at tage forebyggende malaria medicin under og efter rejsen jf. forskrifterne, eller medbringe et effektivt middel til behandling af malaria (for eksempel Malarone). Denne ”malarone-kur” tages i det tilfælde, at man får feber, og ved lægeundersøgelse lokalt efter én eller højst to dages feber viser sig at have malaria eller stærk mistanke om denne sygdom. Hvis man bruger Malarone som såkaldt ”stand by” behandling er dosis for voksne fire tabletter taget på en gang tre dage i træk (og endelig med et fedtrigt måltid for at bedre optagelsen fra tarmen af medicinen.

Forebyggelse af multiresistent falciparum malaria

Den værst tænkelige situation i forhold til malaria er rejser til områder med udbredt ondartet malaria (falciparum), som er resistent over for flere stoffer. Det er for tiden sikrest at tage malarone. Man skal tage en tablet dagligt fra en dag før rejsen til syv dage efter, at man er kommet hjem. Det skal tages sammen med et fedtrigt måltid (for eksempel yoghurt), ellers er der risiko for, at stoffet ikke optages ordentligt fra tarmen.

Alternativt kan man tage lariam, en tablet ugentligt, fra tre uger før rejsen til fire uger efter. For at undgå malaria er det nok at begynde kuren en uge før afrejse, men der kan være psykiske bivirkninger ved lariam. Disse bivirkninger kommer normalt i løbet af de første tre uger. Derfor starter man kuren så tidligt, at man kan nå at skifte præparat før afrejse, hvis der skulle opstå bivirkninger.

Gravide og børn

Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO, frarådes det at tage spædbørn og småbørn med til malariaområder, især hvis der forekommer falciparum malaria, der ikke er følsom over for Klorokin. Vælger man alligevel at tage af sted eller er man tvunget til det, bør man gøre ekstra meget ud af at beskytte de små, som hurtigt bliver meget syge, hvis de får falciparum malaria.

Det er derfor ekstra vigtigt straks at søge kvalificeret lægehjælp, hvis et barn får feber under eller efter ophold i malaria områder. Også selv om man har gjort, hvad der var muligt for at undgå malaria.

Hvilke midler kan bruges til børn? Malarone er godkendt til børn ned til 10 kilo. Lariam anbefales ikke til børn under 15 kilo, og doxycyklin frarådes til børn.

Hvilke midler kan bruges af gravide? Klokorin og Lariam kan anvendes i hele graviditeten. Malarone og doxycyklin frarådes under svangerskabet; mallarone dog fortrinsvis på grund af manglende viden om eventuelt fosterskadelige virkninger.

Malaria hos gravide øger risikoen for abort, for tidlig fødsel, dødfødsel og at moderen dør. Ligesom for børn, skal der gøres ekstra meget ud af at beskytte mod myg og malaria, hvis man alligevel må tage af sted.

Gravide frarådes også af WHO at rejse til malariaområder med klorokinresistentfalciparum malaria. Hvis rejsen er nødvendig, bør speciallæge kontaktes med henblik på, hvilke midler der i givet fald kan bruges ved behandling af malaria hos den gravide, hvis hun bliver syg.

Husk i øvrigt at opbevare al medicin uden for børns rækkevidde. Sluger et barn ved en fejltagelse 10 tabletter klorokin, kan det være dødeligt.

Hvilke midler kan ikke bruges ved amning? Ammende mødre bør ikke tage Doxycyklin.

Man skal huske, at det ikke er nok, at moderen får forebyggende behandling. Barnet skal også have egnet malaria-forebyggelse.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Udlandsvaccinationen

Statens Serum Instituts hjemmeside kan du få forslag til vaccinationer og malariaforebyggelse ved rejse til forskellige lande.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.