Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Rejsesygdomme

Giardia (Parasitinfektion)

Giardia er navnet på en parasit, der kan forårsage en tarminfektion, der kaldes giardiasis. I modsætning til amøbe-infektioner er giardiasis meget almindeligt. Giardia-parasitter lever i tyndtarmen. 


Opdateret: 6. December 2017

Hvad er Giardia?

Giardia er navnet på en parasit, der kan forårsage en tarminfektion, der kaldes giardiasis. I modsætning til amøbe-infektioner er giardiasis meget almindeligt og ikke kun begrænset til tropiske lande, ligesom amøbedysenteri. Giardiasis ses blandt andet ofte hos børn.

Giardia-parasitter lever i tyndtarmen. Hvis der er mange giardia-parasitter i tarmen, får man diarré, men man kan også have relativt få og være uden symptomer.

Hvorfor får man giardia?

Når giardia-parasitter udskilles med afføring, danner de robuste, overlevelsesdygtige cyster, som er modstandsdygtige overfor mavens syreindhold.

Smitten kan overføres under dårlige hygiejniske forhold. Det kan ske ved at føde -og drikkevarer bliver forurenet med cyster fra smittede menenskers afføring, hvis de for eksempel ikke vasker hænder efter et toiletbesøg, og maden eller vandet efterfølgende bliver indtaget uden at have været varmebehandlet ordenligt.

Hvem får giardia?

Alle rejsende i de varme lande risikerer at få giardiasis, som er en almindelig årsag til langvarig, men ublodig diarré. Giardiasis ses dog også i Danmark for eksempel i børneinstitutioner.

Nogle mennesker er mere udsatte end andre af genetiske årsager.

Nogle egne af verden, forholdsvis troperne, har formentligt et større problem med behandlings-resistente giardia. Her kan det være vanskeligt at blive rask efter bare én behandling.

Hvilke symptomer er der ved giardia?

Giardia-parasitter i tarmen giver ofte symptomer i form af oppustethed, meget tarmluft og delvist ufordøjet tarmindhold i hyppige mindre afføringer, der dog som regel ikke er særligt smertefulde.

Afføringerne er ikke blodige og ledsages ikke af feber, men er naturligvis, som al diarré, meget generende for den rejsende. Hvis giardiasis ikke behandles kan symptomerne vare i lang tid - i op til flere måneder.

Hvordan beskytter man sig mod giardia?

Man beskytter sig mod giardia ved at indtage mad, som ikke kan smitte, fordi det er tilstrækkeligt varmebehandlet, og vand som har været tilstrækkeligt filtreret, kogt eller kemisk behandlet.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Herhjemme findes der foruden mikroskopi af afføring nu også en hurtig og meget følsom måde at diagnosticere giardiasis, som kaldes PCR metoden for giardia.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvordan behandles giardia?

Behandlingen foregår er oftest med medikamentet metronidazol, for eksempel givet som 2 gram ved sovetid i tre dage i træk.

I stigende grad ses dog desværre behandlingssvigt, og man kan så prøve at gentage behandlingen med metronidazol, forlænge behandlingstiden eller via en infektionsmedicinsk afdeling få et andet medikament. Det kan for eksempel være Humatin i kapsler, som man skal tage i 8-10 dage.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.