Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Rejsesygdomme

Vest Nil-virus (West Nile Virus)

Vest Nil-virus (West Nile-virus) forårsager en svær hjernebetændelse (meningo-encefalitis), der kan blive livstruende. Virus findes hos fugle og kan herfra overføres med myg til mennesker.


Opdateret: 20. Oktober 2014

Hvad er Vest Nil-virus?

Infektion med Vest Nil-virus (West Nile virus) er en sjælden tilstand, der især forekommer i USA og Canada, hvor infektionen dukker op sidst i juni og holder sig hen til sensommeren. Udbrud er registreret over det meste af verden, bl.a. i Grækenland i 2010.

Hvordan smitter Vest Nil-virus?

Vest Nil-virus overføres af myg, som selv er blevet smittet af fugle. Virus kan også findes hos bl.a. katte, hunde og heste, men der er ikke dokumenteret smitte herfra til mennesker. Infektionen smitter ikke fra menneske til menneske, bortset fra enkeltstående tilfælde ved blodtransfusion og graviditet.

Findes Vest Nil-virus i Danmark?

Infektionen er ikke forekommet i Danmark. Den smittebærende myggeart er i 2014 påvist ved kysten i Greve.

Hvordan forebygger man Vest Nil virus?

I områder, hvor infektionen forekommer, kan man følge almene råd mod myggestik :

  • Bliv indendørs ved solopgang, solnedgang og først på aftenen.

  • Bær langærmet trøje og lange bukser udendørs.

  • Brug myggemidler med permitrin eller DEET på tøjet og bar hud. Midlet kan irritere mund og øjne.

Hvad er symptomerne på Vest Nil virus?

Infektionen kan antage tre former:

  • Ingen symptomer, hvilket gælder 90 procent af smittede.

  • Vest Nil-feber: Blandt dem, som udvikler sygdomstegn, får hovedparten lettere influenza-lignende symptomer såsom feber, hovedpine og ondt i kroppen samt eventuelt hududslæt og hævede lymfeknuder. Symptomerne begynder 2-8 dage efter smitten og varer 7-10 dage.

  • Vest Nil-meningitis: Under 1 procent af smittede får alvorlig betændelse i hjernehinder og eventuelt hjernen med kraftig hovedpine, høj feber, nakkestivhed, sløvhed, orienteringsbesvær, rystelser, kramper, nedsat bevidsthed, muskelsvækkelse og/eller lammelser, der i værste fald kan føre til døden. Der er risiko for permanente skader i nervesystemet samt påvirkning af andre organer.

Hvor forekommer Vest Nil virus?

I 2009 registreredes i USA 663 tilfælde af Vest Nil-feber og Vest Nil-meningitis. Heraf døde 30 personer, hvilket giver en dødelighed på 4,5 procent. Smittefaren er derfor meget lav i USA.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvordan behandler man Vest Nil virus?

Der er ingen specifik behandling rettet direkte mod virus. I alvorlige tilfælde behandles med intensiv terapi på sygehus med væske indgivet direkte i blodet, sikring af åndedrættet, forebyggelse af komplicerende infektioner i lunger og urinveje, samt omhyggelig observation.Der findes ingen vaccine til mennesker.

Historien bag

Virus blev første gang opdaget i Vest Nil-distriktet i Uganda i 1937 hos en kvinde med høj feber. Siden har der været udbrud rundt omkring i verden, bl.a. Israel, Rumænien, Tjekkiet og Grækenland. Nordamerika ramtes ramt første gang i 1999, da syv mennesker i New York døde og 62 andre blev syge.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.