Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Leukæmi

CLL: Sådan forebygger du infektioner

CLL kan hæmme immunforsvaret, og det samme kan behandlingen. Derfor er det ekstra vigtigt at passe godt på sig selv og så vidt muligt forebygge infektioner.


Offentliggjort: 5. Oktober 2023

Når man har CLL, har man kræft i den type af hvide blodlegemer, som kaldes for lymfocytterne. De hvide blodlegemer er en vigtig del af kroppens immunforsvar. Lymfocytterne står for den immunologiske hukommelse, som er det, der gør kroppen i stand til at huske mikroorganismer, som den tidligere har været i kontakt med. Det er den funktion, som gør os immune overfor for eksempel infektioner og andre sygdomme, som vi tidligere har haft eller er blevet vaccineret imod.

Når der opstår kræft i lymfocytterne, fungerer de ikke længere, som de skal, og det gør immunforsvaret derfor heller ikke. Udover selve sygdommen kan behandlingen faktisk også øge risikoen for alvorlige forløb ved ellers harmløse infektioner. Det er både ved kemoterapi, immunterapi og kombinationsbehandling med nye målrettede lægemidler, at immunforsvaret kan blive undertrykt i kortere eller længere tid, og risikoen for alvorlige infektioner stiger.

Der er dog nogle ting, du selv kan gøre for at nedsætte risikoen for at blive smittet.

Vaccination

Hvis du har CLL, anbefales du at tage imod tilbuddet om en række forskellige vacciner. Det er dels for at mindske risikoen for at blive smittet og dels for at mindske risikoen for et alvorligt forløb, hvis du alligevel skulle være uheldig at blive smittet.

Det anbefales, at du bliver vaccineret årligt mod influenza og corona samt at du vaccineres mod pneumokokker. Pneumokok-vaccinen holder i fem år. Du har i nogle tilfælde mulighed for at blive vaccineret gratis eller få tilskud til vaccinen. Du kan tale med lægen om, hvilke vacciner der er relevante for dig, og om du har mulighed for at blive vaccineret gratis. Du skal gøre lægen opmærksom på, at det er grundet CLL, at du skal vaccineres, da fx vaccinen mod pneumokokker skal gives i 2 omgange når man har CLL.

Det kan også være en god idé for de pårørende, som du deler husstand med, at lade sig vaccinere mod sygdommene som en ekstra sikkerhedsforanstaltning.

God håndhygiejne

Hænderne er en af de største smittekilder, vi har, fordi vi rører ved rigtig mange forskellige ting i løbet af en dag. Derfor er god håndhygiejne med hyppig håndvask med vand og sæbe og/eller hyppig brug af håndsprit en af de bedste måder at forebygge sygdom på.

Konkrete situationer, hvor det kan være en god idé at vaske hænderne, omfatter blandt andet:

  • Før du spiser
  • Før du laver mad
  • Når du har været på toilettet
  • Når du har skiftet ble eller tørret en snotnæse på dit barn eller barnebarn
  • Når du kommer hjem fra en tur med offentlig transport, eller når du har været på indkøb
  • Når du har rørt ting, du deler med mange andre mennesker, fx et tastatur, et dørhåndtag eller en telefon.

Undgå tæt kontakt med syge personer

For at forebygge smitte, er det en god idé at holde lidt afstand til folk, der allerede er syge. Det gælder især indenfor, og hvis de har symptomer som hoste, nysen og løbende næse.

Hvis du har kontorarbejde, kan du overveje muligheden for at arbejde hjemme i perioder, hvor der er meget smitte i omløb.

Det er vigtigt stadig at prioritere familie, venner og anden omgangskreds, som har betydning for dit velvære og din livskvalitet, så din sygdom skal ikke afholde dig fra social kontakt. Risikoen for at blive smittet med sygdomme udendørs er meget lille, så hvis du er nervøs for smitte, kan du med fordel overveje udendørs sociale aktiviteter.

Tøv ikke med at kontakte lægen

Hvis uheldet alligevel er ude, og du bliver smittet med en sygdom som for eksempel influenza eller corona, så tøv ikke med at kontakte din læge, når du mærker de første symptomer. Han eller hun kan rådgive dig om, hvordan du skal forholde dig, mens du er syg, og hvilke symptomer der kan være tegn på en eventuel forværring af sygdommen.

Kontakt også lægen hvis du har mistanke om andre infektioner, hvor det kan være vigtigt, at din læge tidligt vurderer, om du har brug for behandling med fx antibiotika.


Sundhedsstyrelsen , Kræftens BekæmpelseStatens Serum Institut og Netdoktors egne artikler om CLL og Hvide blodlegemer

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.