Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Leukæmi

Økonomisk støtte til dig, der har CLL

Selvom CLL i mange tilfælde ikke er behandlingskrævende, kan der være økonomiske omkostninger forbundet sygdommen - især hvis du skal i behandling. Heldigvis kan du få økonomisk støtte, som kan hjælpe med at dække en lang række udgifter.

Selvom CLL i mange tilfælde ikke er behandlingskrævende, kan der være økonomiske omkostninger forbundet sygdommen - især hvis du skal i behandling. Heldigvis kan du få økonomisk støtte, som kan hjælpe med at dække en lang række udgifter.

Nyt nyhedsbrev om CLL

Denne artikel er en del af Netdoktors nye nyhedsbrev om kronisk lymfatisk leukæmi (CLL), hvor du får nøje udvalgt viden om sygdommen, uanset om du selv har CLL eller er pårørende.

Du kan læse mere og tilmelde dig nyhedsbrevet her.

Forsikring

Hvis du får konstateret CLL, er det en god idé at kontakte dit forsikringsselskab for at høre, om du er dækket og dermed har mulighed for at få udbetalt en sum penge. Mange mennesker har nemlig en forsikring gennem arbejdet, der dækker, hvis man skulle blive ramt af visse kritiske sygdomme, herunder kræft.

Det er forsikringsselskabet selv, der beslutter, om de dækker en given sygdom. Typisk er CLL undtaget fra listen over kritiske sygdomme, fordi den i mange tilfælde er symptomfri og ikke kræver behandling. Det vil sige, at man ikke er dækket af forsikringen, hvis man bliver ramt af CLL, som ikke er behandlingskrævende.

Hvis man derimod har fået en CLL-diagnose, som kræver, at man skal i behandling, kan der være andre vilkår. Hos mange forsikringsselskaber er behandlingskrævende leukæmi nemlig på listen over kritiske sygdomme. Det vil sige, at der hos disse forsikringsselskaber er mulighed for at få udbetalt en sum penge, hvis man har behandlingskrævende CLL. Derfor er det en god idé at kontakte dit forsikringsselskab for at høre, om den CLL-form du har, er dækket.

Nogle forsikringsselskaber har en anmeldelsesfrist på typisk 3-5 år, mens andre ikke har nogen frist.

Vær opmærksom på, at det er normalt, at forsikringen mod kritisk sygdom udløber på et tidspunkt. Hos mange forsikringsselskaber udløber forsikringen, når man holder op med at arbejde, eller når man fylder fx 65 år.

Læs mere om forsikring ved kritisk sygdom her.

Transport til og fra sygehuset

Har du behandlingskrævende CLL, og bor du over 50 kilometer fra sygehuset, så kan du få betalt transporten, når du skal til og fra behandling. Du er også omfattet af transportgodtgørelsen, hvis du er pensionist, eller hvis du ikke kan tage offentlig transport ind til sygehuset og hjem igen.

Læs mere om betaling af transportudgifter her.

Mulighed for gratis vaccination

Mange CLL-patienter får nedsat immunforsvar. Det kan betyde, at man har en øget risiko for eksempelvis luftvejsinfektioner som influenza og lungebetændelse. Derfor anbefales det, at du som CLL-patient lader dig vaccinere mod influenza og pneumokokker (lungebetændelse), og faktisk har du i nogle tilfælde mulighed for at blive vaccineret gratis.

Du kan tale med din læge om, hvilke vacciner der er relevante for dig, og om du har mulighed for at blive vaccineret gratis.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Tilskud til medicin

Der findes forskellige former for medicintilskud. I de fleste tilfælde er det lægen, der skal søge om tilskuddet.

Du kan læse mere om forskellige tilskud til medicin her.

Tilskud til psykologsamtaler

Det er hårdt at få en kræftdiagnose, og selvom CLL i mange tilfælde er en fredelig sygdom, så kan mange både patienter og pårørende have behov for at tale med en psykolog om sygdommen. Det kan man også få tilskud til. Det kræver en lægehenvisning til psykologbehandling for at få tilskud.

Læs mere om tilskud til psykologsamtaler her.

Økonomisk hjælp til efterladte

Er du pårørende, kan du i nogle tilfælde få økonomisk hjælp, hvis din samlever eller ægtefælle dør af sin kræftsygdom. Er du pensionist, og var din samlever/ægtefælle også førtids- eller folkepensionist, så har du ret til at få udbetalt dennes pension i tre måneder efter dødsfaldet. Det kan du læse mere om her.

Det er i nogle tilfælde også muligt at få økonomisk hjælp til begravelsen. Beløbets størrelse afhænger af faktorer som formue, familieforhold og eventuelt ægtefælles formue. Du kan læse mere og søge om begravelseshjælp her.

Selvom CLL i halvdelen af alle tilfælde aldrig giver symptomer og bliver behandlingskrævende, så er det alligevel værd at undersøge dine muligheder for økonomisk støtte, hvis du har CLL, for der kan være hjælp at hente.

Du kan læse Kræftens Bekæmpelses fulde liste over muligheder for økonomisk og juridisk hjælp her.

Har du set?


Kilder: Kræftens Bekæmpelse, Kræftens Bekæmpelse om CLL, Forsikringsguiden, Ældre Sagen, Borger.dk og Patientforeningen LyLe

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons