Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Leukæmi

Sådan kan du håndtere træthed

Rigtig mange med CLL oplever at være så trætte, at de kan have svært ved at få gjort de ting, de gerne vil. Her kan du få tips til, hvordan du kan håndtere trætheden.


Offentliggjort: 7. August 2023

Rigtig mange med CLL oplever at være så trætte, at de kan have svært ved at få gjort de ting, de gerne vil. Netdoktor har talt med formand for patientforeningen for Lymfekræft, Leukæmi og MDS (LyLe), Rita O. Christensen, og hun giver her fire gode råd til at leve med trætheden.

Tal med dine omgivelser

- Det er godt at fortælle familien, at man har CLL, og at det gør, at man kan blive træt. Det er der som regel forståelse for. Hvis man ikke har afstemt sin træthed med omgivelserne, kan folk synes, det er mærkeligt, at man lige pludselig bliver stille eller ikke kan formulere sig og måske siger noget volapyk og taber tråden.

Der skal ikke gå mere end et par minutter, så er man ovenpå igen, men det er altså noget mærkeligt noget, der sker i ens hoved. Der er forskellige teorier om det, om det er fordi man er syg og ens krop er på overarbejde, eller om det er fordi, man har fået et chok-traume ved at få en kræftdiagnose. Og så kan det selvfølgelig også være behandlingen. Trætheden kan vare fra et par minutter til et par timer.

Find andre i samme båd

Find andre, der er i samme båd, og hent en masse oplysninger der. Det betyder meget at mødes med andre mennesker, der er i samme båd. I LyLe har vi en masse Facebookgrupper, hvor medlemmerne rådgiver hinanden. Vi går altid ind og følger med i, hvilke debatter der er derinde for at kunne hjælpe til. Vi har også fysiske netværksgrupper, hvor vi også erfaringsudveksler. Det gør, at man føler sig forstået, når man kan snakke med nogle andre, der forstår en, og man kan gå derfra med følelsen af, at man har fået noget god viden og med noget, man gerne vil prøve af. Det hjælper folk rigtig meget.

Bevæg din krop

- Vi anbefaler fysisk bevægelse. Det kommer selvfølgelig an på, hvilken tilstand man er i. Ældre mennesker med CLL er måske ikke så mobile som yngre mennesker, men så kan man måske komme ud at gå lidt. Hvis man træner, kan man få lidt mere energi, selvom man har lavet noget fysisk. Det kan være anstrengende, men bagefter føler man virkelig, at man har fået ny energi.

Giv plads til trætheden

- Prøv at acceptere og give plads til trætheden. Det kan ikke nytte noget, at man overanstrenger sig. Man opdager hurtigt, at man ikke kan andet end at acceptere den. Man er nødt til at overgive sig, der er ikke så meget at gøre ved det. Man kan lige så godt give slip, for man får intet ud af at gå og være irriteret og stresset over det. Og typisk er der forståelse for det i omgangskredsen.

Vil du være med i en af LyLe’s netværks- eller facebookgrupper?

Hvis du kunne tænke dig nogen at dele viden og oplevelser med andre, der har CLL, kan du melde dig ind i en af LyLe’s lokale netværksgrupper eller sociale netværk på Facebook. Du kan finde mere information på LyLe’s hjemmeside.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.