Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Kræft

Prostatakræft: 5 gode råd til dig, der er pårørende

Som nær pårørende til en prostatakræftpatient kan man tilbyde vigtig støtte, men det er vigtigt også at passe på sig selv og ikke tage helt over.


Offentliggjort: 23. Juni 2023

Som nær pårørende til en prostatakræftpatient kan man komme til at spille en nøglerolle. Mens den kræftramte kæmper mod kræften, kan man tilbyde vigtig støtte og omsorg, der gør hele forløbet lettere. Men der er også en balance i, hvordan man hjælper, og hvordan man passer på sig selv undervejs.

Vi har talt med Gunild Hansen, formand for pårørendeudvalget i Prostatakræftforeningen PROPA, som selv har en mand med prostatakræft. Her giver hun gode råd til dig, der er pårørende.

1. Giv moralsk opbakning

Som pårørende har man ifølge Gunild en vigtig rolle i at støtte moralsk op om den kræftramte, så det er nemmere at komme igennem sygdomsforløbet.

- Man kan ikke være stærk altid, men alligevel er det vigtigt at sende et budskab om, at det nok skal gå. At man, uanset hvad man kommer ud for, nok skal klare det. Det er nok det allervigtigste, vi kan gøre som pårørende, siger hun.Derudover kan man opmuntre ved at lægge mærke til de ting, der går godt.
- Jeg bruger en del kræfter på at fortælle min mand, at han ser godt ud. Han har brug for at få boostet sin selvtillid efter de forandringer, der er sket i hans krop efter hormonbehandling. Han har også brug for ros, når han klarer nogle ting. Ikke blind ros, men på en realistisk måde. Han skal vide, at jeg stadig ser ham og det, han gør og det han er, fortæller hun.
2. Hjælp med det praktiske
- Når man har kræft, kan det være overvældende at holde styr på alt det praktiske; hvad der bliver sagt til lægeaftaler, hvordan man søger om ekstra hjælp og at holde overblik over alle de ting, man skal i en husholdning. Der kan man som pårørende tilbyde hjælp i det omfang, man kan.
- Hvis det er ok mændene, så skal man gå med til alt hvad der er af lægeaftaler. Som pårørende hører vi noget, de ikke hører til en konsultation. Man skal være to om det, når man får de triste beskeder og kunne tale om det, når vi kører hjem derfra, siger Gunild og tilføjer:
- Som pårørende kan man hjælpe med at søge forskellige hjælpemidler såsom støttestrømper. Alle de praktiske ting har man som kræftramt ikke så stort overskud til oveni sygdommen.

3. Pas på med at overtage

- Det er vigtigt, at man som pårørende er opmærksom på balancen mellem sig selv og den kræftramte og ikke kommer til at tage for meget over i ønsket om at hjælpe. Så kan man nemlig, ifølge Gunild, komme til at overtage i sygdommen.

- Man må respektere, at sygdommen er hans, og at man ikke skal tage førertrøjen på overfor ham. Det skal ikke være mine behov som pårørende, der bestemmer, hvordan tingene skal være. Han skal ikke motionere voldsomt, tage naturmedicin og spise vegansk, hvis han ikke har lyst til det. Han skal gøre det i det tempo, som han selv er motiveret til.

4. Tal om sygdommen

- Når man i familien bliver ramt af kræft, sætter det gang i store, svære følelser, og der er det vigtigt, at man får talt om dem.

- Noget af det vigtigste man skal huske som pårørende er at tale om situationen. Med den erfaring og viden jeg efterhånden har med prostatakræftramte mænd og deres pårørende kan jeg se, at der hvor det er rigtig svært, det er med kommunikationen. Der er mange mænd, der ikke vil tale om deres sygdom. Der kan man godt presse blidt, siger Gunild.

Hvis man ikke kan få sin mand eller far eller bror til at tale om sygdommen, må man finde nogle andre, der vil tale om det.

- Jeg talte med en kvinde fra Vestjylland, og hun sagde ”Min mand er gammel, han har kræft og han er jyde. Han vil ikke snakke om noget.” Og så må man søge nogle andre, der vil snakke. Man er nødt til at tale med nogen. Man kan mærke, at skuldrene sænker sig, når man har fået en god snak.

5. Opsøg ligestillede

Som pårørende til en person med prostatakræft, er det vigtigt, at man også passer på sig selv. Til det anbefaler Gunild, at man finder nogle udenfor hjemmet, man kan dele sine tanker og oplevelser med omkring sygdommen.

- Søg ligestillede i netværksgrupper. Der kan vi tale, grine og græde over ting, som ingen andre forstår, fordi vi er i den samme situation. Det er rigtig vigtigt at søge andre, fortæller Gunild.

- Det er vigtigt, at man lever sit eget liv ved siden af sygdommen, at man kommer ud og får noget med hjem som kan styrke vores dagligdag med nogle oplevelser, hvor man føler, at man kommer til sin ret.

REPLACE_THIS

Få pårørendestøtte hos Prostatakræftforeningen PROPA

Hos patientforeningen PROPA kan du som medlem frit kontakte en pårørendestøtte, hvis du har brug for støtte og vejledning. Du kan også melde dig ind i en pårørendegruppe, som kan være en god støtte, når din partner/far/bror har prostatakræft. Grupperne ligger fordelt rundtom i landet.

Kontakt en af tovholderne for grupperne på PROPA’s hjemmeside, hvis du vil vide mere.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.