Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Kræft

Kræft i leveren

Leverkræft hedder også hepatocellulært carcinom, og er kræft opstået i levercellerne. Læs mere om, hvorfor det opstår, hvad symptomerne er og meget andet.

Opdateret: 20. Januar 2020

Hvad er leverkræft?

Leverkræft hedder også hepatocellulært carcinom, og er kræft opstået i levercellerne. Der findes også en kræftform, som starter i galdevejene, cholangiocarcinom. Den er også beliggende inde i leveren, men har et lidt andet forløb og rammer andre patienter.Metastaser er langt den hyppigste årsag til kræft i leveren, det vil sige spredning fra kræftsygdom opstået et andet sted i kroppen. Det er typisk fra tyktarm, lunger, bryst eller bugspytkirtel.

Den primære leverkræft opstår hyppigst i en lever, som i forvejen er syg af skrumpelever. Sygdommen er dobbelt så hyppig hos mænd som hos kvinder, og forekomsten har været stigende gennem de seneste 10 år. Sygdommen er hyppigst efter 50-års alderen.

Symptomerne på leversygdom er ret uspecifikke, det drejer sig primært om træthed, dårlig appetit og vægttab.

Hvorfor får man leverkræft?

Ofte opstår kræft i leveren som led i en anden sygdom. Mere end 90 procent af kræftknuderne i leveren stammer fra ondartede svulster andet sted i kroppen. Disse former for kræft i leveren hedder levermetastaser og udgår hyppigst fra tyktarmen, lungerne, brystet eller bugspytkirtlen. I alt er der i Danmark omkring 3.000 nye tilfælde om året.

Desuden kan kræft opstå i selve leveren – enten i levercellerne eller galdegangene. Disse tilfælde hedder primær leverkræft og forekommer især hos personer med kronisk leversygdom - for eksempel skrumpelever eller hos personer med kronisk tarmbetændelse. Der er årligt omtrent 430 nye tilfælde af primær leverkræft i Danmark og cirka 200 med kræft i galdevejene. I områder af verden hvor virusbetinget leverbetændelse er meget hyppig – for eksempel Asien eller Afrika - ses mange tilfælde af primær leverkræft.

Hvad er symptomerne på leverkræft?

Da kræft i leveren ofte er led i en anden sygdom, kan det være svært at skille særlige symptomer ud, som er typiske for leverkræft.

De hyppigste symptomer er kvalme, dårlig appetit, vægttab, træthed og gulsot. Undertiden kan man føle, at leveren er vokset og have ubehag i højre side af maven. Kræft i leveren kan desuden medføre ophobning af væske i bughulen (ascites), der viser sig ved, at mavens omfang vokser.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Når lægen har undersøgt maven, vil vedkommende som regel først bestille en ultralydsscanning, en CT- eller en MR-scanning. Desuden tages blodprøver for at undersøge leverens funktion. Ved mistanke om primær leverkræft kan man desuden få diagnosen bekræftet ved en blodprøve. Hvis det er spredning fra et ukendt sted i kroppen, vil man forsøge at finde modersvulsten eventuelt med en PET-scanning. I mange tilfælde tager man i lokalbedøvelse en vævsprøve fra leveren (leverbiopsi).

Hvordan behandles leverkræft?

Behandlingen afhænger af, hvor udbredt kræften er. Hvis der kun er en eller få knuder, og de ikke er for store, kan de fjernes ved lokalbehandling. Lokalbehandling kan være operation, hvor man fjerner en større eller mindre del af leveren, Det kan være også kemo-embolisering, hvor man blokerer blodårerne til kræftknuden med kemoterapi. Strålebehandling eller behandling med radiobølger, der varmer kræftknuden op, så den smelter er også en mulighed i udvalgte tilfælde. I meget få tilfælde er levertransplantation en mulighed. Hvilken behandling, der vælges, besluttes altid af et såkaldt MDT – multidisciplinært team, hvor der er læger fra forskellige specialer til stede, så man er sikker på at vælge den bedste behandling til hver enkelt.

Hvis kræften er for udbredt til, at lokalbehandling er mulig, vil kemoterapi kunne forlænge overlevelsen.

Hvad kan man selv gøre?

Hvis man har skrumpelever, bør man som i udgangspunktet gå til regelmæssig kontrol. Der findes screeningsprogrammer med regelmæssige skanninger af personer, som har øget risiko for udvikling af leverkræft.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Udsigt for fremtiden

Ved primær leverkræft er 40 procent af patienterne i live efter ét år, men kun 10-12 procent efter 5 år. Fremtidsudsigterne er meget afhængige af, hvor udbredt kræften er. Når lokalbehandling er mulig, er der gode chancer for helbredelse. Hvis kræften er for udbredt, kan kemoterapi være livsforlængende. Kemoterapi gives nogle gange i kombination med lokalbehandling. Der er meget stor forskel på, hvor aggressiv leverkræft er, også selvom der er udbredte forandringer. Overlevelsen kan derfor variere fra få uger til flere år.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.