Hvad er moderkagen?
Moderkagen (også kaldet placenta) er et slags organ, som udvikles under graviditeten og fungerer som mellemleddet mellem moder og foster, idet den forsyner fosteret med næringsstoffer og udskiller affaldsstoffer. Derudover producerer moderkagen hormoner under graviditeten, som er nødvendige for barnets udvikling og vedligeholdelsen af selve graviditeten.
Hvad består en moderkage af, og hvilket formål har den?
Moderkagen udvikles fra to celletyper, som kommer fra det befrugtede æg. Disse celler kaldes cytotrofoblaster og syncytiotrofoblaster. I løbet af anden graviditetsuge begynder syncytiotrofoblasten at invadere indersiden af livmoderen og danner forbindelse til moderens blodkar, mens trofoblasten danner et kanalsystem, som kan forbindes med det der til sidst bliver til navlestrengen. Der skabes altså en slags hulrum med små blærer, som fyldes med blod, men uden at moders og barns blod har direkte kontakt til hinanden. Væggene er så tynde i hulrummet, at der kan overføres næring til barnets blod, mens de affaldsstoffer som fosteret producerer kan transporteres den anden vej, så moderen kan skille sig af med dem. Samtidig er væggene tykke nok til, at blodceller ikke bevæger sig over den og dermed undgår man allergiske reaktioner, hvis foster og moder ikke har samme blodtype. Til gengæld kan der gennem moderkagen også overføres visse antistoffer (også kaldet immunoglobuliner), så barnet er immun over for samme sygdomme som moderen. Disse overføres senere gennem modermælken og endnu senere begynder barnet selv at producere dem.
Derudover producerer moderkagen nogle hormoner, som blandt andet vedligeholder selve graviditeten og gør moderens krop klar til at modtage et barn:
-
Progesteron: opretholder graviditeten fra 4. måned.
-
Østrogen: stimulerer vækst og udviklingen af moderens bryster og livmoder.
-
hCG: produceres af syncytiotrofoblasten i graviditetens første to måneder og opretholder corpus luteum (som også producerer progesteron i starten af graviditeten)
-
Somatomammotropin: giver fosteret fortrinsret til glukose i moderens blod og hjælper mælkeproduktionen på vej.
Ved termin er moderkagen cirka 15-25 cm i diameter og disc-formet. Tykkelsen er ca. 3 cm og den vejer 500-600 g.Ved fødslen løsnes den fra livmodervæggen og fødes ca. 30 min efter barnet (efterbyrden).