Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Motion under graviditeten

Det er en god idé at fortsætte med at dyrke motion, mens man er gravid. Motionen bør dog tilpasses graviditeten.

Opdateret: 9. November 2022

Fakta om motion under graviditeten

  • Det giver gode forudsætninger for en sund graviditet at holde sig i form gennem fysisk aktivitet og regelmæssig motion
  • Det anbefales, at gravide dyrker 30 minutters moderat fysisk aktivitet om dagen
  • Det anbefales at dyrke motion igennem hele graviditeten
  • Regelmæssig motion kan blandt andet forebygge gener fra muskler, mave og tarme, led, ledbånd og blodomløb.
  • Visse idrætsformer bør undgås. Det drejer sig om hård kontaktsport og anden sport, hvor der er risiko for slag og fald.

Er det sundt at motionere, når man er gravid?

I dag anses det for bedst og mest naturligt, at den gravide kvinde fortsætter med at motionere under hele graviditeten, hvis graviditeten er normal.

Regelmæssig motion betyder, at man får meget færre gener fra musklerne, maven og tarmene, leddene, ledbåndene og blodomløbet.

Det er en rigtig god ide at lave knibeøvelser igennem hele livet for at styrke bækkenbunden. Men særligt i graviditeten er det vigtigt, da bækkenbunden skal bære en større vægt end sædvanligt. Bækkenbundstræning forebygger ufrivillig vandladning både under og efter graviditeten.

Man skal dog huske, at når man er gravid, har man også brug for hvile ind imellem. Det er vigtigt at lytte til kroppens signaler, Det er derfor en god idé at lægge sig med fødderne højt og slappe rigtigt af en gang imellem.

Kombinationen af hvile og motion under graviditeten hjælper til et bedre velbefindende.

Kan jeg fortsætte med at dyrke alle former for motion?

De fleste former for motion kan man starte på eller fortsætte med i graviditeten. Det er både sundt at få pulsen op og styrke musklerne knogler samt led. Svømning, cykling, yoga, gåture, havearbejde og styrketræning er eksempler på motionsformer, der kan være gavnlige i graviditeten.

Nogle motionsformer kræver dog en tilpasset form i graviditeten. Det er helt ok at blive forpustet, men man bør ikke presse sig til yderkanten af sin ydeevne. Det betyder, at det skal føles behageligt at motionere, og at man skal stoppe, hvis man føler sig dårligt tilpas. Man bør også passe på med tunge løft og aktiviteter, hvor der er risiko for stød mod maven og hårde fald. Derudover frarådes dykning.

Man kan dyrke motion hele graviditeten, men det kan være nødvendigt at justere alt efter energiniveau og fysisk formåen, som graviditeten skrider frem.

Vær varsom med ikke at presse dig selv ud i krævende udstrækningsøvelser for eksempel i forbindelse med yoga.

Drik rigeligt før, under og efter motionen. Man sveder mere, når man er gravid og har derfor brug for megen væske for at undgå utilpashed.

Hvornår er motion usundt for dig som gravid?

Man skal altid bruge sin sunde fornuft og mærke efter, om man føler ubehag eller får andre symptomer, som for eksempel blødninger. Hvis det sker, skal man stoppe straks, og hvis ubehaget eller symptomerne fortsætter, skal man kontakte lægen eller jordemoderen. Hvis man har en kompliceret graviditet, anbefales det, at man drøfter med jordemoder eller læge, om man kan fortsætte med at motionere.

Stop motion, og dyrk ikke motion:

  • Hvis man føler ubehag, får smerter, oplever blødning eller bliver svimmel.
  • Hvis lægen eller jordemoderen fraråder det.

Er der nogle motionsformer, der er skånsomme?

Svømning:

Det er skånsomt, men meget effektivt at svømme. Med svømning får man både brugt mange muskelgrupper og få pulsen op. Derudover kan svømning nemt tilpasses fysisk formåen, og mange gravide trives godt med den vægtløshed, man oplever i vandet.

Når man er gravid, bør man være opmærksom på ikke at få det for varmt, hvis man sidder længe i varmt vand eller går i sauna. Der er en risiko for dehydrering, og man skal derfor sørge for rigelig væske.

Gåture:

30 minutters gåture i raskt tempo to til tre gange om ugen er en effektiv måde at holde kroppen i gang på. Hvis det belaster kroppen for meget at gå, kan man cykle i stedet for. Man skal dog tale med sin læge eller jordemoder om dette, hvis man har problemer med bækkenløsning.

Yoga for gravide:

Det giver en bedre kropsfornemmelse at dyrke yoga, imens man er gravid. Der lægges ofte vægt på både det fysiske og det mentale, og det er en god stund at få lov til at sidde og mærke sit barn. Tanker om, hvordan barnet ligger i maven og i bækkenet, og hvordan det en dag skal komme til verden, kan få plads i en god yogaundervisning.

Hertil kommer en indføring i en god vejrtrækningsteknik, som kan være gavnlig under fødslen også. Derudover trænes bækkenbunden også i et godt yogaprogram, og det er fint at få en god rutine med knibeøvelser, allerede imens man er gravid. Den rutine skal gerne fortsætte hele livet.

Hold for gravide:

Mange aftenskoler og foreninger tilbyder en blanding af bevægelse og fødselsforberedelse. Disse hold er fysisk tilpasset gravide og er også en mulighed for at møde andre i samme situation. Undersøg, hvad der findes i dit lokalområde.

Hvorfor skal jeg motionere, når jeg er gravid?

Udover at motion kan give velvære, er grunden til, at tilpasset motion anbefales under graviditeten, at kroppen bliver meget stærkere og smidigere, hvis den holdes i gang. Man får også færre gener fra muskler led, ledbånd, mave, tarm og kredsløb, og kroppen har lettere ved at komme sig efter fødslen, hvis dengravide har opretholdt en god grundform forud for fødslen.Husk også på, at både graviditet og fødsel er et stort stykke fysisk arbejde. Det kræver energi at gro et barn, og også mange kræfter at have veer og presse et barn ud.

Hvis man er i tvivl om, om det er godt for en at motionere, kan man altid tale med lægen eller jordemoderen, inden man går i gang.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.