Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Overgangsalder

Mindre østrogen kan give gener og sygdom: Det kan du gøre

Når østrogenniveauet falder i overgangsalderen, kan det både give gener, men også have betydning for din sundhed. Læs her, hvad du selv kan være opmærksom på for at holde dig sund og mindske symptomer.


Offentliggjort: 20. September 2024

Overgangsalderen medfører mange forandringer i kroppen. Nogle af dem mærker du direkte i form af for eksempel hedeture og tørre slimhinder, mens andre forandringer er skjulte. Som en følge af, at kroppen producerer mindre østrogen, stiger ens risiko for med tiden at udvikle hjertekarsygdomme og knogleskørhed. Heldigvis er der nogle ting, du selv kan gøre for at holde dig sund og minimere gener.

Sørg for at få kalk og D-vitamin

Med alderen taber alle naturligt knoglemasse, men overgangsalderen kan føre til en forøget knoglenedbrydning. For at mindske dette tab, er det vigtigt, at du får nok kalk og D-vitamin. D-vitamin er med til at sikre, at du kan optage kalk.

Spiser du en varieret kost og følger Sundhedsstyrelsens kostråd, vil du få dækket dit behov for kalk. Kilder til kalk og D-vitamin er blandt andet:

  • mejeriprodukter
  • nødder, frø
  • fisk
  • bladgrøntsager og bælgfrugter

Hvis du er i underskud af kalk, kan du vælge at tage kalktilskud. Det er særligt relevant, hvis du ikke spiser mejeriprodukter. Tager du kalktilskud, så vær opmærksom på, at kroppen maksimalt kan optage cirka 500 mg kalk på fire timer. Derfor kan det være en fordel at tage halvdelen af dit kalktilskud om morgenen og den anden halvdel om aftenen.

Dyrk motion

Motion forebygger hjertekarsygdomme, vedligeholder balancen, hjælper på humøret og holder dig stærk. Der er mange fordele ved at motionere og en af dem er desuden, at motion modvirker tab af knoglemasse.

For at få den knoglebevarende effekt skal du vælge enten styrketræning eller motionsformer, hvor du bærer din egen kropsvægt, eksempelvis gåture, løb eller dans.

Få inspiration her: Sådan kommer du i gang med motion

Læg mærke til, om noget udløser hedeturene

Er du plaget af hedeture, kan du måske mindske hyppigheden af dem ved at undgå bestemte fødevarer. Nogle kvinder oplever nemlig, at visse mad- og drikkevarer udløser hedeture, eksempelvis stærk eller krydret mad, alkohol eller koffeinholdige drikke som te, kaffe og cola.

Det gælder dog ikke alle kvinder, så prøv selv at lægge mærke til, om du reagerer, når du indtager nogle af de nævnte ting. Så ved du fremadrettet, hvad du skal undgå for at mindske hedeturene.

Undgå rygning

Rygning medvirker både til at knoglerne nedbrydes hurtigere og øger risikoen for hjertekarsygdomme. Nogle kvinder oplever også, at rygning udløser eller forværrer hedeture. Derfor er der mange fordele ved at stoppe med at ryge.

Læs mere om rygestop her

Kilder: Netdoktor.dk, Sundhedsstyrelsen

 

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.