Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Østrogen

Østrogen er et af de hormoner, kroppen producerer. Østrogen kaldes for det kvindelige kønshormon, fordi kvinder har de højeste niveauer af østrogen. Et andet vigtigt kønshormon er testosteron, der kaldes for det mandlige kønshormon, fordi mænd har de højeste niveauer af det. Begge hormoner findes dog både hos kvinder og mænd

Opdateret: 10. Maj 2022

Hvad er østrogen?

Østrogen er et af de hormoner, kroppen producerer. Østrogen kaldes for det kvindelige kønshormon, fordi kvinder har de højeste niveauer af østrogen. Et andet vigtigt kønshormon er testosteron, der kaldes for det mandlige kønshormon, fordi mænd har de højeste niveauer af det. Begge hormoner findes dog både hos kvinder og mænd.

Hvilken funktion har østrogen?

Østrogen bliver dannet i æggestokkene og har mange funktioner i kroppen gennem hele livet. Under pigers pubertet er det vigtigt for at udvikle bryster, ydre kønsorganer, kønsbehåring mm. Derudover er østrogen involveret i kvinders menstruationscyklus og i forbindelse med graviditet og fødsel. Når kvinder går i overgangsalderen, falder deres produktion af østrogen. Det kan give en række ubehagelige bivirkninger, og derfor vælger nogle i samarbejde med deres læge at blive behandlet med hormoner.

Hvad er et normalt østrogen-indhold?

Østrogenniveauet måles for eksempel i enheden nanomol pr. liter (nmol/l). Det normale østrogenniveau i kroppen ændrer sig gennem livet, både for mænd og kvinder. Niveauet er ret stabilt frem til puberteten.

Frem til 10-års alderener det hos drenge

Under puberteten stiger niveauet for både drenge og piger, dog mest hos piger.

Efter puberteten ligger niveauet hos mænd igen stabilt på

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.