Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Overgangsalder

Overgangsalder: Sådan håndterer du hedeture

Hedeture er helt normale, når man kommer i overgangsalderen, men de kan være meget ubehagelige. Her får du gode råd til, hvordan du kan lindre generne ved hedeture.

Offentliggjort: 6. April 2021

Hedeture er helt normale, når man kommer i overgangsalderen, men de kan være meget ubehagelige. Her får du gode råd til, hvordan du kan lindre generne ved hedeture.

Når en kvinde rammer overgangsalderen, oplever hun ofte, at det er forbundet med en del gener. En af de mest almindelige gener er de såkaldte hedeture eller svedeture, hvor man får en pludselig, intens følelse af varme, som især mærkes på overkroppen og i hovedet.

Ifølge Imran Asli Biyik, der er farmaceut ved online-apoteket Apopro, skyldes hedeture, at produktionen af østrogen falder, når man kommer i overgangsalderen. Det gør blandt andet, at kvinden bliver mere følsom overfor ændringer i temperaturen. Hvis kropstemperaturen stiger blot et par grader, vil kroppen med det samme forsøge at komme af med varmen igen. Det giver den intense varmefølelse i kroppen, der er kendt som en hedetur.

Hedeture kommer som regel i små anfald, der varer i et par minutter ad gangen. De opstår som regel i årene omkring, at menstruationen begynder at blive uregelmæssig, og de aftager med tiden, men der kan gå 5-10 år, før de helt holder op.

Læs også: Symptomer og gener i overgangsalderen

Sådan lindrer du ubehaget

Selvom hedeture er et ganske almindeligt symptom på overgangsalderen, så er det sjældent en særlig rar oplevelse. Imran Asli Biyik har nogle gode råd til dig, der gerne vil lindre dine gener:

Hold soveværelset køligt

Mange kvinder oplever, at hedeturene kommer om aftenen eller natten. Det kan være ekstra irriterende, fordi det kan medføre søvnbesvær. Derfor anbefaler Imran Asli Biyik, at man er opmærksom på at holde sit soveværelse køligt. Du kan for eksempel lufte godt ud i løbet af dagen eller sove med et åbent vindue. For at holde dig selv afkølet kan du også overveje at sove med en tyndere dyne eller et tæppe.

Vær opmærksom på din mad

Nogle kvinder oplever, at visse fødevarer påvirker hedeturene. Ifølge Imran Asli Biyik kan det for eksempel være kaffe, krydret mad eller alkohol, der kan forstærke varmefølelsen og ubehaget. Derfor anbefaler hun, at du er opmærksom på, om noget du spiser eller drikker har en effekt på dine hedeture. Hvis du kan undgå den specifikke fødevare, kan du måske mindske nogle af generne.

Læs også: Hormoner i overgangsalderen - skal/skal ikke?

Hormonel behandling

Eftersom hedeture er udløst af hormonel ubalance, så kan en mulighed være at få hormonbehandling, hvis man er meget generet. Det er dog en receptpligtig behandling, så den kræver en tur til lægen først. Alternativt findes der en række naturlægemidler, som kan afhjælpe generne. Hvis du er interesseret i det, kan du på apoteket få råd og vejledning til at vælge det rigtige produkt.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Gode råd fra apoteket

Hedeture i overgangsalderen kan genere, men der er heldigvis hjælp at hente. Sørg for at holde dine rum kølige, vær opmærksom på din mad, og overvej om du har brug for hormonel behandling.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Farmaceut ved online-apoteket Apopro Imran Asli Biyik og Netdoktors egne artikler om Symptomer og gener i overgangsalderen og Hedeture

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.