- Det er hver femte danske kvinde, der bliver opereret for nedsunket underliv. Så det er jo virkelig hyppigt.
Det siger Karen Ruben Husby, der er læge og ph.d. ved Afdeling for Kvindesygdomme, Graviditet og Fødsler på Herlev Hospital. Hun forsker i fødselsskader som for eksempel nedsunket underliv.
Alligevel er det langt fra alle, der kender til tilstanden, og Karen Ruben Husbys indtryk er, at der er et stort tabu forbundet med nedsunket underliv.
- Der er rigtig mange, der lider i stilhed derhjemme uden at snakke med deres venner, uden at snakke med deres familie og uden at snakke med deres partner, fortæller hun. Men det er vigtigt at kende til tilstanden, for der er masser af hjælp at hente, hvis man er generet af nedsunket underliv.
- Nedsunket underliv eller underlivsprolaps er nedsynkning af bækkenets organer. Det er nedsynkning af særligt blære, livmoder eller endetarm, som synker ind eller ned i skeden. Er der tale om kvinder, der har fået fjernet deres livmoder, så er det skedetoppen, der synker ned, forklarer Karen Ruben Husby.
Der er forskellige grader af nedsunket underliv. I de mildeste tilfælde kan man have en ‘fremmedlegemefornemmelse’ i skeden, mens man i de mest alvorlige tilfælde kan se og mærke organerne delvist uden for kroppen.
- Når det er værst, kan man have følelsen af at stå med livmoderen mellem benene, beskriver hun.
Der kan være forskellige symptomer på nedsunket underliv afhængigt af, hvor fremskreden tilstanden er, og hvilke organer der er påvirket. Det hyppigste symptom er en bulefornemmelse i skeden. Nogle kvinder beskriver det ifølge Karen Ruben Husby som at have en tampon siddende skævt.
Nogle kan også have svært ved at holde på urin og afføring, mens andre har problemer med at tømme sig helt. Desuden har nogle lændesmerter på grund af nedsunket underliv.
Fødsel er den største risikofaktor
Man kender ikke den præcise årsag til, at nogle kvinder får nedsunket underliv. Karen Ruben Husby fortæller dog, at der er nogle faktorer, som kan øge risikoen.
- Vi ved, at noget af det, der øger risikoen for nedsunket underliv mest, det er vaginale fødsler. Der er nogle, der får symptomer umiddelbart efter de har født, men de fleste får symptomer mange år senere, forklarer hun. For mange af de kvinder, der får symptomer lige efter fødslen, går symptomerne over indenfor et års tid.
Bindevævet trækker sig sammen efter fødslen
Kroppen er lavet til, at bindevævet bliver lidt løsere i forbindelse med en fødsel, så barnet lettere kan komme ud. Efter fødslen trækker bindevævet sig sammen igen, og derfor vil mange kvinder, som har lidt symptomer på nedsunket underliv umiddelbart efter fødslen, blive symptomfrie i løbet af det første års tid.
Vis mindre
- Der er også nogle forskellige bindevævstyper, der giver en større risiko, og så er det generelt, at ting, der giver øget tryk i maven, giver en større risiko. Det er for eksempel sådan noget som kronisk hoste, forstoppelse og tunge løft, siger Karen Ruben Husby, og tilføjer at visse sportsgrene, for eksempel trampolinspring og vægtløftning, også kan bidrage til en øget risiko.
Hun understreger, at der er tale om risikofaktorer og altså ikke direkte årsager.
- Det er ikke fordi, at hvis du hopper i trampolin, så får du nedsunket underliv, og hvis du lader være, så får du ikke nedsunket underliv, men man kan sige, at ting, der giver et stort tryk i maven, giver en øget risiko, fordi der er øget tryk på bækkenbunden.
“Vi har masser af hjælp at give”
Diagnosen nedsunket underliv består af to dele; dels en anatomisk del, der betyder, at nedsynkningen skal kunne ses ved en gynækologisk undersøgelse. Den anden del er symptombilledet. Det vil sige, at der skal være nogle symptomer, som er forenelige med nedsunket underliv, for eksempel bulefornemmelse. Karen Ruben Husby fortæller, at begge dele skal være til stede, før man får diagnosen. Man kan altså godt have en lille bule, men hvis det ikke giver symptomer, vil der ikke være behov for behandling. Nedsunket underliv er ikke farligt.
Hvis man har symptomer, så kan det have store konsekvenser for livskvaliteten, og derfor er det ifølge Karen Ruben Husby vigtigt, at man kommer afsted til lægen, hvis man er generet af nedsunket underliv.
- Det er vigtigt, at dem, der har symptomer, og hvor deres livskvalitet er påvirket, bliver hjulpet, og vi har masser af hjælp at give, fortæller hun.
Der er forskellige muligheder for behandling af nedsunket underliv, og hvad man tilbydes, afhænger af graden af nedsynkningen og af hvilke organer, der er påvirket. Man kan for eksempel give behandling med østrogen. Det giver man særligt til kvinder efter overgangsalderen, for at styrke slimhinderne. Det kan ikke kurere selve nedsynkningen, men nogle kvinder oplever, at deres symptomer forsvinder.
- Der er også ringbehandling, hvor man sætter en ring op (nedsynknings-pessar), som kan holde bulen på plads. Og så er der også mulighed for operation. Der er en række forskellige operationer til de forskellige typer af nedsynkning, forklarer Karen Ruben Husby, og fortæller, at formålet med en operation er at hjælpe organerne tilbage på plads. Ved nogle operationer kan man løfte det nedsunkne organ på plads og sy vævet sammen, så det bliver stramt og kan holde organet på plads. I nogle tilfælde vil man fjerne en del af livmoderhalsen og sy livmoderen på plads med nogle ligamenter/bindevævs-bånd.
Ifølge Karen Ruben Husby vil man kunne forvente en bedring af sine symptomer, når man kommer i behandling, og de fleste er glade efter behandlingen. Hun fortæller dog, at nogle kvinder, der har fået operation for nedsunket underliv, får en ny prolaps senere i livet og får brug for ny behandling.
Nogle kvinder oplever en bedring af deres symptomer, hvis de laver knibeøvelser, men det er langt fra alle, og ifølge Karen Ruben Husby kan man ikke knibe underlivet på plads. Det skyldes, at nedsunket underliv ikke skyldes svage muskler, men skadet bindevæv, der ikke kan trænes op med fysisk træning. For at undgå forværring af sine symptomer kan man desuden prøve at undgå nogle af risikofaktorerne, for eksempel tunge løft.
Væk med skyld og skam
I sit arbejde med nedsunket underliv møder Karen Ruben Husby kvinder, der skammer sig over tilstanden.
- Det er vigtigt, at kvinder ved, at prolaps er en fuldstændig almindelig ting. Der er ikke nogen, der behøver at føle, at de har født forkert eller knebet for lidt, eller at de er forkerte og skal gå rundt og skamme sig.
Hun håber, at det i fremtiden vil blive mere normalt at tale om nedsunket underliv, så flere kvinder bliver bevidst om, at tilstanden er helt almindelig, og at der er hjælp at hente.