Kære Spørger,
Jeg forvirres lidt over, at du på et tidspunkt kun skulle tømme din blære hver anden dag og nu skal hver dag.
Mænd, der er behandlet for en forsnævring i urinrøret, bliver ofte instrueret i at føre et kateter til blæren en til to gange om ugen for at undgå, at forsnævringen kommer igen. Hvis det går fint, nedsætter man så hyppigheden af kateterisation til én gang ugentligt eller måske endda lidt sjældnere.
Mænd, der ikke tømmer blæren ordentligt, bliver instrueret i at tømme blæren dagligt med kateter. Imidlertid er der ret meget forskel på, hvornår den enkelte specialist mener, at det er nødvendigt at tømme blæren med kateter. Selvfølgelig skal vi principielt kunne tømme blæren helt ved hver vandladning, det vil sige tømme ned til højst ½ deciliter eller mindre. Imidlertid er der mange, der med årene ikke kan gøre det. Grænsen for, hvornår man så synes, at manden skal (eller kvinden) tømme med kateter, er imidlertid lidt flydende. Jeg har set kolleger, der mener, at grænsen begynder ved blot resturin på 150 ml eller der over.
Personligt ser jeg på patientens alder og ikke mindst på, for hvem det er et problem, at blæren ikke tømmes helt. Det lyder måske lidt mærkeligt, at jeg skriver sådan, men nogle patienter efterlader måske 3-400 ml men mærker intet til det og får ikke blærebetændelser. Des ældre patient, des mere skal der til, før jeg synes, man skal lade patienten tømme med et kateter.
Jeg så for eksempel engang en mand på 72 år. Den eneste grund til, at han blev henvist, var, at han havde haft sit livs første blærebetændelse. Han havde ellers altid været rask og havde slet ingen vandladningsgener. Når man så, hvor god fart han kunne tisse med, var det nærmest ”overnormalt” for alderen. Imidlertid var der en resturin på 1000 ml! Nyrefunktionen var helt normal, og hans nyrer var ganske normale ved billeddiagnostik. Enden blev, at det mere var mit problem end hans, at han ikke tømte blæren bedre. Han selv var ligeglad, så vi lod det være, og det er der intet sket ved.
Som du kan forstå, er det mest interessante, hvorfor nogen fra start har ment, at du skal tømme din blære med kateter. Hvis du ellers har det godt og har normal nyrefunktion, og hvis du undgår blærebetændelser, når du ikke anvender et kateter, ville jeg tage det op til genovervejelse, om du overhovedet skal bruge kateter.
Hvis der nu er en god grund til, at du skal anvende et kateter, er det vigtigt at vide, om du selv kan mærke dine ”blærebetændelser”. Nogle gange kalder læger det en blærebetændelse, hvis de finder bakterier i urinen. Hvis det kun er det, der er problemet, bør man lade de bakterier være og undlade at behandle med antibiotika. Hvis du selv mærker det som blærebetændelse, bør din læge diskutere med en såkaldt mikrobiolog, hvilken profylakse du så skal have. Eventuelt skal man veksle mellem Selexid og Trimopan eller lignende.
Du overholder alle hygiejniske regler – og mere til. Normalt er patienten ikke selv skyld i, at der kommer bakterier i blæren, når han foretager kateterisation i sit eget hjem, hvor man har vænnet sig til de bakterier, der er i hjemmet. Det er mere, når man er indlagt på et hospital, at man skal være forsigtig med hygiejnen, fordi der er et andet og farligere bakterie miljø på sygehuset.
Som du kan se, mener jeg, at din læge og den afdeling, der har sat dig i gang med at anvende kateter, bør genoverveje din situation. God bedring.
Venlig hilsen
Poul Frimodt-Møller,
Speciallæge i urologi