Brevkasse

Spørgsmål   Lever

Spørgsmål: Hvordan forebygges nyresten?

Jeg er en 28-årig mand, som netop for anden gang har været indlagt med nyresten - denne gang med kraftige mavesmerter. Jeg er gennemlæst din information om nyresten, men har ikke kunnet finde noget om forebyggelse, hvorfor jeg gerne vil stille følgende spørgsmål:

Kan man forebygge at danne nyresten? Kan en speciel diæt nedsætte risikoen? Jeg drikker meget vand, som jeg ved er meget kalkholdigt - kan denne kalk danne nyresten? Kan nyren tage skade af at danne nyresten samt kan tidligere nyrestensanfald ses på nyren? Jeg skriver til dig i håb om at kunne undgå disse smerter fremover.

Da jeg var indlagt for nyresten fik jeg ved samme lejlighed konstateret for lavt blodtryk, hvilket lægen blot gjorde opmærksom på uden at påpege nogen risiko ved det. Jeg har ligeledes forsøgt finde information om dette emne, men forgæves. Al information koncentreres om forhøjet blodtryk. Vil det sige, at der overhovedet ikke er nogen risiko ved at have et for lavt blodtryk?

Svar:

Hos 90-95% af mennesker, der har dannet nyresten, kan man ikke påvise en årsag hertil. Hos de få, hvor der er en kendt årsag, afsløres dette ved de blodprøver, der normalt tages under indlæggelsen. Man vil dog foretage nogle udvidede undersøgelser hos de få patienter, hvor blodprøverne er normale, men hvor patienten alligevel fortsætter med at danne mange nyresten. Disse sidste kan f.eks. være dem, der får mere end 3-4 stenanfald inden for et år.

Når man ikke kan påvise en årsag hos dig, kan man heller ikke give råd om forebyggelse. Der er dog nogle almene råd, hvis baggrund det vil være for omfattende at nævne her. Rådene er:

a) Drik så meget, at du kommer af med ca. 2 l. urin dagligt. Husk, at det bliver ikke dobbelt så godt, hvis du kommer af med 4 l. urin om dagen - det giver dig kun besværet med løbe på toilettet ustandseligt. Du må derfor finde en balance, du kan leve med. Læg f.eks. mærke til, om din urin er klar som vand. Jo mere gul den er, jo mere koncentreret er den, og det er det, du skal undgå. Dit drikkevands kalkindhold er uden betydning.

b) Spis i gennemsnit kun ca. 100 g. kød om dagen (evt. kødpålæg tæller med).

c) Du må gerne spise spinat og rabarber en gang imellem, men ikke spinat i samme mængder som Skipper Skræk!

Nyrerne tager ikke skade af at danne nyresten, men særligt store nyresten eller nyresten, der hindrer urinstrømmen fra nyrerne, kan skade. Det er derfor, man tilbyder fjernelse af nyresten, som ikke afgår selv.

Om blodtryk gælder, at et forhøjet tryk belaster blodkarrene og hjertet. Omvendt giver et lavt blodtryk ikke disse belastninger. Mens der er definerede grænser for, hvornår man opfatter et blodtryk som for højt, så er der ingen definitioner for det modsatte. Reglen er derfor, at det lave blodtryk, som personen "lever godt med", det er faktisk sundt. Det enkelte menneske får dog en række symptomer, hvis hans eller hendes blodtryk pludseligt falder i forhold til hans eller hendes normale blodtryk. Blodtrykket skal nemlig hele tiden være så højt, at personen får tilstrækkelig ilt til alle organer. Især hjernen er følsom, og hvis der kommer for lidt ilt her, så besvimer personen.

Det er således godt for dig, at dit blodtryk ligger i den lave ende, og det er synd for dig, at du er en af dem, der engang imellem får nyresten, for det gør forbistret ondt.

Med venlig hilsen

Poul Chr. Frimodt- Møller, Overlæge.


Besvarede spørgsmål under chat

Spørgsmål Besvaret
Jeg har haft blærebetændelse i 3 måneder på trods af antibiotikabehandling. Kan det være min kæreste som smitter mig?

2027-12-20 | 00:00

Hvad kan grunden til min tissetrang være?

2025-03-8 | 00:00

Kan jeg indtage kosttilskud (kreatin/protein) med kun en velfungerende nyre?

2025-03-8 | 00:00

Hvad kan man gøre ved urinrørsforsnævring hos kvinder?

2025-03-8 | 00:00

Galdestenssmerter selvom galdeblæren er blevet fjernet

2023-03-1 | 11:40

Jeg har fået medicin mod blærebetændelse 20 gange de sidste 2 år, men jeg har stadig symptomer. Hvad skal jeg gøre?

2023-01-20 | 00:00

Jeg kan ikke tømme min urinblære helt, hvilket gør at jeg får urinvejsinfektioner og skal op at tisse om natten. Er der en behandling for dette?

2018-12-20 | 00:00

​Er det galdesten?

2018-08-10 | 16:41

Jeg får ofte blærebetændelse, findes der en behandling?

2014-07-21 | 00:00

Hvorfor skal jeg konstant tisse?

2013-10-6 | 00:00

Hvorfor har jeg blod i urinen, når jeg tisser?

2013-03-17 | 00:00

Hvorfor har jeg lændesmerter, synligt blod i urinen, kvalme, vægttab, hovedpine og søvnbesvær?

2012-12-16 | 00:00

Hvorfor skal jeg undersøges for blod i urinen?

2012-10-21 | 00:00

Hvad gør man ved smerter i nyren og blod i urinen?

2012-09-19 | 00:00

Hvorfor har jeg konstant blærebetændelse?

2012-08-23 | 00:00

Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.