Brevkasse

Spørgsmål   Lever

Spørgsmål: Lider jeg af prostata (forstørret blærehalskirtel)?

Eventuelt forstørrelse af blærehalskirtel?

Jeg er en mand på 57 år, jeg har i den senere tid bemærket at min vandladning er begyndt at ske med en mindre stråle. Jeg er ikke plaget af ofte natlige vandladninger, men når jeg skal lade vandet om natten er påbegyndelse svær og fuldførelse meget sendrægtig undertiden næsten drypvis. Det skal bemærkes, at de natlige vandladninger sker indenfor få timer efter, at jeg har haft orgastiske oplevelse, men har undgået ejukalation.

Da min far led af og blev opereret for forstørret blærehalskirtel (prostata) har jeg overvejet at begynde at indtage curbicin, propesan eller prostasan som forebyggende middel – kan nogen af disse midler anbefales?

For år tilbage opøvede jeg en teknik for tilbageholdelse af sædafgang ved orgasme. Teknikken er vist indisk af oprindelse og indebære udover en form for meditation optræning af musklen ved prostata. I bestræbelse på forøget seksuel kapacitet anvender jeg i stor udstrækning og med betydelig succes denne teknik. Jeg er imidlertid nu blevet i tvivl om, om denne teknik kan have uheldige bivirkninger mht. min vandladning.

Svar:

Det er sandsynligt, at de vandladningssymptomer, du har mærket, er forårsaget af en godartet forstørrelse af blærehalskirtlen. Når mænd bliver ældre vil blærehalskirtlen begynde at vokse hos langt de fleste. Hos mange vil denne vækst på et tidspunkt føre til, at blærehalskirtlen begynder at afklemme urinrøret, hvorved man kan udvikle en række vandladningssymptomer, bl.a. slap stråle, natlige vandladninger og start besvær, som du har oplevet.

Vandladningssymptomer af den type, du beskriver, er dog ret uspecifikke og ses også ved andre sygdomme, bl.a. sygdomme i urinrøret og i urinblæren og ved kræft i blærehalskirtlen.

Godartet forstørrelse af blærehalskirtlen er i sig selv en ufarlig tilstand, som ikke kræver behandling, med mindre man er generet af vandladningssymptomerne eller udvikler en såkaldt "komplikation" til sygdommen, f.eks. gentagne blærebetændelser eller vandladningsstop. Hvis manden kun har nogle få symptomer, som ikke er generende vil man generelt tilråde at se tiden an uden behandling. Dvs. at man generelt ikke anbefaler, at man påbegynder en "forebyggende" behandling for godartet forstørrelse af blærehalskirtlen. Dette skyldes blandt andet, at man fra studier ved, at symptomerne kan holde sig uændrede hos mange mænd i lang tid uden behandling. Det er også velkendt at symptomerne bedres spontant hos en del. Andre vil dog med tiden opleve en gradvis forværring af symptomerne, og hos disse vil man så tilråde en behandling på det tidspunkt, at manden føler sig generet af symptomerne.

Godartet forstørrelse af blærehalskirtlen kan idag behandles enten med medicin eller med en operation. Hos mænd med lette gener vil de fleste starte med at forsøge en medicinsk behandling. Der findes to typer af medicin man kan anvende. Herudover er der en række naturpræparater på markedet, bl.a.de produkter du har nævnt. Indenfor det "etablerede" behandlingssystem, dvs. på sygehuset og hos de praktiserende læger, anbefaler man generelt ikke brugen af de naturmedicinske produkter til godartet forstørelse af blærehalskirtlen, idet man ikke mener, at der nuværende foreligger tilstrækkelig dokumentation for at disse produkter er mere effektive end en "snydepile".

Alt i alt vil jeg råde dig til, at du henvender dig til din praktiserende læge og får undersøgt symptomerne nærmere.

For det første kan din læge ved hjælp af relativt få undersøgelser finde ud af om der er tale om en godartet forstørrelse i blærehalskirtlen eller om symptomerne skyldes en anden sygdom. Hvis der er tale om godartet forstørrelse af blærehalskirtlen kan din læge mere uddybende se på hvilke symptomer du har og hvor generende de er for dig. Dermed kan I sammen beslutte om der nuværende er behov for behandling. Hvis ikke der er det, kan din læge fortælle dig hvilke ændringer, du skal være opmærksom på.

Slutteligt vil jeg kommentere dine overvejelser mht. om tilbageholdelse af sædafgang kan påvirke din vandladning. Jeg kender ikke til teknikken, du beskriver, men da vandladningen foregår ved et kompliceret samspil af mange funktioner, herunder blæremusklens sammentrækning og afslapning af urinrørets lukkemuskel kan det da ikke udelukkes, at der er en sammenhæng. Blærehalskirtlen indeholder en masse små muskelceller og spændingen i disse er bla. betydende for hvor meget den forstørrede kirtel afklemer urinrøret - et forhold man bla. udnytter ved en af de medicinske behandlinger for godartet forstørrelse af blærehalskirtlen, hvor en del af effekten af behandlingen består i, at muskelcelelrne i prostata afslappes. Alt i alt mener jeg dog ikke, at din teknik kan have en decideret skadelig virkning på dig, og jeg synes ikke at der er nogen grund til at du skal opgive en teknik, du iøvrigt har glæde af.

Med venlig hilsen

Bettina Nørby, læge

NetDoktor.dk


Besvarede spørgsmål under chat

Spørgsmål Besvaret
Jeg har haft blærebetændelse i 3 måneder på trods af antibiotikabehandling. Kan det være min kæreste som smitter mig?

2027-12-20 | 00:00

Hvad kan grunden til min tissetrang være?

2025-03-8 | 00:00

Kan jeg indtage kosttilskud (kreatin/protein) med kun en velfungerende nyre?

2025-03-8 | 00:00

Hvad kan man gøre ved urinrørsforsnævring hos kvinder?

2025-03-8 | 00:00

Galdestenssmerter selvom galdeblæren er blevet fjernet

2023-03-1 | 11:40

Jeg har fået medicin mod blærebetændelse 20 gange de sidste 2 år, men jeg har stadig symptomer. Hvad skal jeg gøre?

2023-01-20 | 00:00

Jeg kan ikke tømme min urinblære helt, hvilket gør at jeg får urinvejsinfektioner og skal op at tisse om natten. Er der en behandling for dette?

2018-12-20 | 00:00

​Er det galdesten?

2018-08-10 | 16:41

Jeg får ofte blærebetændelse, findes der en behandling?

2014-07-21 | 00:00

Hvorfor skal jeg konstant tisse?

2013-10-6 | 00:00

Hvorfor har jeg blod i urinen, når jeg tisser?

2013-03-17 | 00:00

Hvorfor har jeg lændesmerter, synligt blod i urinen, kvalme, vægttab, hovedpine og søvnbesvær?

2012-12-16 | 00:00

Hvorfor skal jeg undersøges for blod i urinen?

2012-10-21 | 00:00

Hvad gør man ved smerter i nyren og blod i urinen?

2012-09-19 | 00:00

Hvorfor har jeg konstant blærebetændelse?

2012-08-23 | 00:00

Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.