Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Astma

Nyt forsøg: Kan mors tarmbakterier mindske risikoen for astma hos barnet?

Danske forskere skal lave et banebrydende forsøg, hvor de vil mindske risikoen for, at børn født ved kejsersnit udvikler astma. Det vil de gøre ved at give nyfødte børn lidt af bakteriesammensætningen fra morens tarm.


Offentliggjort: 3. Juli 2024

Om et barn er født vaginalt eller ved kejsersnit, kan have stor betydning for udviklingen af barnets immunforsvar og senere sygdomsrisiko, såsom risikoen for at udvikle astma.

Børn født ved kejsersnit har nemlig en markant øget risiko for senere at udvikle astma senere i livet, og forskere har i mange år spekuleret i, om kejsersnittet simpelthen gør, at den nyfødte ikke kommer i kontakt med bakterier fra moderens skede og endetarm under fødslen.

Fødsel ved kejsersnit medfører ofte, at barnet fødes med en helt anden sammensætning af bakterier i deres egne tarme, og det kan måske hæmme immunforsvarets udvikling i de første uger og måneder af livet. Når immunforsvaret ikke bliver uddannet korrekt, kan det blandt andet lede til overreaktioner, som det ses ved astma.

Hvad er astma?

Astma er en kronisk irritationstilstand i lungerne. Tilstanden udløser en overaktivitet og krampe i luftvejenes ringformede muskler. Desuden svulmer luftvejenes slimhinde op, og der udskilles sekret fra lungerne. Symptomerne er blandt andet gentagne anfald af åndenød, hoste, trykken i brystet eller hvæsende/pibende vejrtrækning.

Forskere inden for feltet har også spekuleret i, om det er muligt at rette op på denne skævvridning af tarmbakterierne ved at give det nyfødte barn bakterier fra mors afføring.

Den teori skal danske forskere nu teste i et unikt forsøg med 80 gravide kvinder og deres børn. Forskerne vil finde ud af, om det er muligt at genoprette en sund og varieret tarmbakteriesammensætning ved at give barnet mors tarmbakterier lige efter kejsersnitsfødslen. Hvis det lykkes at genoprette en sund bakteriesammensætning i barnets tarm, kan det måske føre til en lavere risiko for astma i barnets fremtid.

Forskningen peger på betydningen af tarmbakterier

En lang række studier har gentagne gange vist, at det at være født ved kejsersnit kan være årsag til sygdom senere i livet.

Et barn født ved kejsersnit har blandt andet øget risiko for astma og allergi, men også overvægt og en lang række autoimmune sygdomme.

Inden for de seneste ti år er forskere kommet nærmere en forklaring på sammenhængen mellem kejsersnit og sygdom, og pilene peger i stigende grad på, at kejsersnit medfører en markant ændret sammensætning af tarmbakterier.

Dette er et uddrag af en artikel på Dagens Medicin. Uddraget er redigeret af Netdoktors redaktion. Læs hele artiklen her.


 

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.