Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Ordbog | Lunger

Hyperventilation

Hyperventilation betyder direkte oversat over-ånding. Det kan ses hos personer, der er bange eller angste, og er kendetegnet ved dybe, hurtige vejrtrækninger. Disse vejrtrækninger fører til, at man får mere ilt ned i lungerne, end man har brug for, samtidig med at man mister mere kuldioxid via udåndingsluften end normalt.


Opdateret: 10. Maj 2022

Hyperventilation betyder direkte oversat over-ånding. Det kan ses hos personer, der er bange eller angste, og er kendetegnet ved dybe, hurtige vejrtrækninger. Disse vejrtrækninger fører til, at man får mere ilt ned i lungerne, end man har brug for, samtidig med at man mister mere kuldioxid via udåndingsluften end normalt. Hvis man hyperventilerer for længe, kan man få prikken i fingrene eller ørene, følelsesløshed på tungen, og man kan blive ør i hovedet. Hvis man bliver ved med at hyperventilere, kan man ende med at besvime.

Hvordan kan man hjælpe en person, der hyperventilerer?

Hvis en person hyperventilerer, fordi personen er bange eller angste, kan det hjælpe at forsøge at berolige vedkommende. Den hyperventilerende person skal forsøge at trække vejret dybt og langsomt og kan eventuelt forsøge at trække vejret i en pose, som man holder løst foran munden på vedkommende.Som beskrevet i afsnittet ovenfor, kan man miste for meget kuldioxid, når man hyperventilerer, men ved at ånde i en pose, øger man koncentrationen af kuldioxid i den luft, man indånder. Det er selvfølgelig ikke noget, man skal gøre i længere tid, og typisk bruges det også kun til angstanfald. Det er slet ikke noget, der bruges på sygehuset, men man kan bruge metoden, hvis man får angstanfald i hjemmet.

Skal man søge læge?

Gentagne eller langvarige episoder med hyperventilation kan være et symptom på panikangst, men også andre underliggende sygdomme. Nogle enkelte alvorlige sygdomme kan udløse hyperventilation (f.eks. diabetisk ketoacidose og enkelte nyresygdomme). I disse tilfælde vil man højest sandsynligt også have mange andre symptomer og føle sig ret syg.

Et enkelt anfald med hyperventilation er som udgangspunkt ikke farligt, men hvis man har gentagne anfald af hyperventilation, eventuelt sammen med andre symptomer, er det vigtigt at søge læge.

Hvis man med vilje laver mange gentagne dybe hurtige vejrtrækninger, er det muligt selv at hyperventilere så meget, at man oplever stikken og prikken på tungen, bliver ør og kan ende med at besvime af det. Dette er for så vidt også ufarligt, men frarådes naturligvis.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.