Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Lunger

Baggrund om medicin mod astma og KOL


Opdateret: 12. Januar 2009

Generelt om astma og KOL

Astma og KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom) er begge sygdomme, hvor luften har svært ved at passere i luftvejene. Derved kommer der for lidt luft til og fra lungerne. De to sygdommene minder meget om hinanden, men der er forskelle, og dermed er behandlingen i visse tilfælde også forskellig.

Den betændelseslignende tilstand

Astma og KOL er kendetegnet ved, at der forekommer en betændelseslignende tilstand i luftvejene. En betændelse er kroppens modsvar, når vævet er blevet skadet eller irriteret. Når man siger, at astma og KOL er betændelseslignende tilstande, er det fordi, at man ikke ved, hvorfor betændelsen opstår. Da det ikke er en bakterie, der er årsagen, er det heller ikke muligt at behandle med antibiotika. Behandlingen mod astma og KOL må derfor sættes ind mod de stoffer, som er involveret i betændelsesreaktionen.

Den betændelseslignende tilstand forekommer, når flere af immunforsvarets stoffer aktiveres. Her sættes der gang i en kaskade af frigivelse af stoffer. Disse stoffer bidrager alle i større eller mindre grad til den forsnævring af luftvejene, der gør vejrtrækningen besværet.

De såkaldte mastceller (allergiceller) frigiver flere stoffer involveret i udviklingen af betændelsen. Alle allergiceller udskiller histamin, mens de såkaldte leukotriener kun udskilles af allergiceller i luftvejene. Histamin og leukotriener får luftvejene til at trække sig sammen.

Betændelsestilstanden kan hæmmes af binyrebarkhormoner, men man kan også sætte mere specifikt ind mod histaminerne eller leukotrinener.

Generelt om medicin mod astma og KOL

Den forebyggende behandling er primært rettet mod den betændelseslignende tilstand, da dette er den primære årsag til den mindskede luftpassage. Anfaldsbehandling er derimod primært rettet mod en udvidelse af luftvejene, så der hurtigt kan komme bedre luftpassage til og fra lungerne.

Medicin til behandling af astma og KOL kan således deles op i forebyggende behandling og anfaldsbehandling. De fleste midler tages ved brug af indsugningsapparater og virker lokalt, så medicinen kommer direkte til luftvejene, hvor den skal virke. På denne måde kan forekomsten af bivirkninger mindskes.

Læs om medicinen


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons