Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Lunger

Røg ødelægger øjnene

Rygninger skadeligt for øjnene, fordi blodkarrene i nethinden tager skade af røg. Rygning er en af de hyppigste årsager til alvorligt nedsat syn og blindhed.

Opdateret: 26. Januar 2018

Man kan blive blind af at ryge, fordi blodkarrene i nethinden tager skade af røg. I den rige del af verden er rygning er en af de hyppigste årsager til alvorligt nedsat syn og blindhed. Rygning kan påvirke synet på følgende måder.

Nedbrydning af øjets nethinde

Rygning påvirker blodkarrene i nethinden. I dag er nedbrydning af øjets nethinde (macula degeneration) den hyppigste årsag til alvorligt nedsat syn og blindhed i den rige del af verden. Sygdommen gør, at man gradvist mister synet.

Sygdommen forekommer mere end dobbelt så hyppigt hos storrygere som hos ikke-rygere. Desværre giver det ikke rygerne meget håb at kvitte smøgerne, for risikoen for nedbrydning af øjets nethinde nedsættes kun en smule efter rygestop.

Grå stær

Nedbrydning af øjets nethinde er ikke den eneste effekt af rygning, som kan påvirke synet. Ifølge en stor amerikansk undersøgelse blandt sygeplejersker, har rygere 60 procent øget hyppighed af aldersrelateret grå stær. Det er især den form for grå stær, som findes ved bagfladen af øjets linse. Denne type grå stær (posterior subcapsulær stær), ses 2,6 gange så ofte hos rygere som hos ikke-rygere.

Betændelse i øjet

Øjenslimhinden bliver rødsprængt på grund af stofferne i cigaretrøgen, som fremkalder en slags kemisk betændelse i øjets bindehinde.

Det bliver endnu værre, hvis man falder for fristelsen og gnider sig i de kløende øjne. Heldigvis drejer det sig oftest om forbigående gener, som forsvinder, når man forlader de tilrøgede omgivelser.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.