Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Undersøgelser | Lunger

Thorakoskopi (Thoracoscopi)


Opdateret: 3. Oktober 2012

Thorakoskopi

Thoraxbetyderbrysthulenpå latin, ogskopibetyderat spejde omkring.

Ordet thorakoskopi betyder altså, at manspejder omkring i brysthulen.

En thorakoskopi er en undersøgelse af brysthulen. Ved en thorakoskopi fører man et tyndt videokamera ind mellem ribbenene og ind i brysthulen. Med kameraet kan man se lungens overflade, hinden omkring lungen, brystvæggens inderside, lymfekirtler og hjertesækken. Man kan også undersøge for sygdomme og tage vævsprøver til diagnosticering af sygdomme.

Langt hovedparten af thorakoskopierne i Danmark udføres på en af de fire thoraxkirurgiske (lungekirurgiske) afdelinger, der ligger på Rigshospitalet, Skejby, Odense og Ålborg sygehus.

Hvad sker ved selve undersøgelsen?

En thorakoskopi foregår som en operation i fuld bedøvelse. Videokameraet og eventuelle kirurgiske instrumenter føres ind mellem ribbenene - som regel via tre forskellige operationshuller på siden af brystkassen. Videokameraet er koblet på en videoskærm, og på den måde kan kirurgen se, hvordan han skal bevæge instrumenterne.

Hvilke sygdomme kan man operere med en thorakoskopi?

Med en thorakoskopi kan man typisk operere for:

  • Lungesammenfald (pneumothorax)

  • Lungekræft

  • Spredning fra andre kræftsygdomme til lungerne (lungemetastaser)

Operationen kan også bruges som hjælp til at stille andre diagnoser såsom væske mellem lungehinderne eller små ”pletter” (lungeinfiltrater) i lungerne. Operationen afsluttes med, at kirurgen indfører et dræn via et af operationshullerne. Drænet sørger for at sikre, at overskydende luft og væske kan komme ud af brysthulen efter operationen, så lungen ikke klapper sammen.

Hvad skal jeg gøre før operationen?

  • Du må ikke spise og drikke seks timer før operationen

  • Du må ikke ryge 12 timer før operationen

  • Om morgenen før operationen skal du vaske dig med en speciel antibakteriel sæbe, der mindsker antallet af bakterier på huden

  • Eventuel hårvækst på den brystkassehalvdel, der skal opereres på inklusiv armhulen, skal fjernes

Ja. Selvom man er vågen med det samme efter operationen, så kan drænet tidligst fjernes dagen efter operationen. Desuden skal man have taget et røntgenbillede af brystkassen, for at sikre at alt er i orden efter operationen. Man skal som oftest regne med at være indlagt i to til fire dage afhængig af sygdommen. Hvis man for eksempel har været igennem en større operation for lungekræft, så skal man regne med at være indlagt i fire dage.

Hvordan er opfølgning og svar på operationen?

8-14 dage efter udskrivelse vil man få en tid til opfølgning og svar på de vævsprøver, som er taget under selve operationen.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.