Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Impotens

Hyppig motion kan forbedre potensen

40 minutters intensiv træning fire gange om ugen forbedrer erektionen betydeligt hos mænd med rejsningsproblemer. Det viser et nyt dansk studie.

Offentliggjort: 20. April 2018

40 minutters intensiv træning fire gange om ugen forbedrer erektionen betydeligt hos mænd med rejsningsproblemer. Det viser et nyt dansk studie.

Risikoen for impotens stiger med alderen. Op mod 30 procent af mænd i 65-års alderen oplever rejsningsproblemer, mens forekomsten blandt mænd i 40-års alderen er fem til ti procent.

Man har længe vidst, at motion har en positiv effekt på mænds erektion, men nu har et nyt dansk studie også fastslået, hvor meget man bør motionere for at opnå en reel virkning. Studiet er offentliggjort i magasinet Journal of Sexual Medicine.

Forskere fra Syddansk Universitet har undersøgt ti forskellige studier, der gennemsnitligt viser, at fysisk træning fire gange om ugen af 40 minutters varighed forbedrer potensen betydeligt.

Læs også: Værd at vide om potensproblemer

Impotens skyldes ofte åreforkalkning

Af fysiske årsager er sygdomme i blodkarrene den typiske grund til rejsningsproblemer. Det drejer sig primært om åreforkalkning, som blandt andet opstår ved overvægt, rygning, forhøjet blodtryk og for lidt motion.

For at en mand kan få erektion skal blodtilførslen til penis øges 20 til 40 gange i forhold til i slap tilstand. Åreforkalkning, der er fedtaflejringer i blodårerne, medfører, at pulsårerne bliver stive og mister deres smidighed og elasticitet. Det betyder, at blodet har sværere ved at strømme igennem, og det kan altså give rejsningsbesvær.

Ved at gennemgå videnskabelige artikler fra 2006 til 2016 der specifikt undersøger fysisk træning som en behandling af impotens forårsaget af åreforkalkning, har forskerne indkredset, hvor meget motion, man skal dyrke.

Læs også: Sammenhæng mellem livsstil og rejsningsproblemer

Træn 4 gange 40 minutter

Forskerne konkluderer, at fysisk træning, der skal forbedre potensen, bør omfatte 40 minutters aktiv pulstræning (aerob træning) med moderat til kraftig intensitet fire gange om ugen i et halvt år.

Samlet set bidrager den ugentlige træning på 160 minutter i seks måneder til at reducere erektionsproblemer hos mænd, der lider af impotens grundet fysisk inaktivitet, overvægt, for højt blodtryk og hjertekarsygdomme.

Flere faktorer spiller ind

For at få rejsning er det nødvendigt med et samspil mellem nervesystemet, blodkarrene, hormonbalancen og psyken. Ofte er det derfor flere faktorer, der gør sig gældende, når man oplever rejsningsproblemer. Alt efter hvilken årsag der ligger til grund for den manglende evne til at opnå rejsning, findes der, foruden motion, også andre metoder, der har vist sig at være effektive:

  • Medicinsk behandling: Problemer med erektion kan ofte behandles med medicin enten i form af piller, en sprøjte direkte i penis eller ved at føre en lille medicinstift ind i urinrøret.

  • Sexologisk/psykologisk rådgivning: Sexologisk eller psykologisk rådgivning har vist sig at være effektiv i forhold til at bekæmpe impotens. For mange vil rådgivningen alene være tilstrækkelig behandling, mens nogle vil gøre brug af metoden sideløbende med andre behandlingsformer.

  • Mekaniske hjælpemidler: Der findes forskellige mekaniske instrumenter, som kan være behjælpelige i forhold til at vedligeholde rejsningen. En såkaldt pubesring har blandt andet vist sig at være særlig nyttig til mænd, der har udfordringer med at opretholde rejsningen i tilstrækkelig lang tid.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Kilder: Sexual Medicine og Netdoktors sektion om impotens.

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.