Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Impotens

Når din penis ved bedst

Penis-visdom er, som ordet lyder, når din penis reagerer på følelser eller tanker, du ikke er bevidst om. Altså når den reagerer på følelser og tanker, du er tynget af, men måske ikke har erkendt.

Opdateret: 29. August 2019

Nogle gange kan problemer med rejsningen være et udtryk for problemer i parforholdet eller nogle følelser og tanker, som man ikke er bevidst om.

Penis-visdom er, som ordet lyder, når din penis reagerer på følelser eller tanker, du ikke er bevidst om. Altså når den reagerer på følelser og tanker, du er tynget af, men måske ikke har erkendt. Det kan være negative tanker om dig selv, eller det kan være problemetr i parforholdet, som plager dig og går ud over lysten og evnen til sex.

Sådan beskriver overlæge Ellids Kristensen ordet penis-visdom i sin artikel på Netdoktor, Terapeutisk behandling af rejsningsproblemer.

Uden lyst ingen rejsning

Manglende rejsning kan også bunde i fysiske årsager som for eksempel uopdagede sygdomme. Dem vender vi tilbage til senere. Først skal vi lige se på nogle af de tegn, der peger på, at det er psykologiske årsager, der er på spil.

I artiklen Rejsningsproblemer og psyken skriver Ellids Kristensen, at hvis problemet udspringer af nogle psykiske problematikker, vil man typisk opleve, at man har rejsning om natten, om morgenen, og når man onanerer. Dette viser nemlig, at det formentlig ikke er et fysisk problem, men at det er psyken, der kommer i vejen. Og hvis man tænker efter, er det måske en af de nedenstående problematikker, man bokser med:

Præstationsangst

Præstationsangst er den hyppigste psykologiske årsag til rejsningsproblemer. Alene det at være angst for, at rejsningen ikke er tilstrækkelig, kan medføre, at der kommer rejsningsproblemer. De stoffer, der frigøres i blodet ved angst, virker nemlig hæmmende på erektionen.

Stress eller dårligt selvværd

Er man plaget af stress eller dårligt selvværd, kan det bevirke, at tankerne er andre steder end i det nu, som kræves under samleje. Dårligt selvværd kan føre til, at man bekymrer sig for meget om det, man gør ved partneren, er "godt nok".

Depression

Depression kan give sig udslag i manglende seksuel lyst – og uden lyst ingen rejsning. Samtidig kan depression også føre til fysiologiske forandringer i kroppen, der gør det sværere at opnå rejsning.

Parforholdet

Det har stor indflydelse på lysten og intimiteten, hvordan parforholdet fungerer. Skænderi og uenighed, kan ødelægge den intimitet og nærhed, der skal til for at fungere seksuelt sammen. Det kan også være, at parrets seksualitet passer meget dårligt sammen: Han har måske lyst til nogle former for seksuel aktivitet, som partneren slet ikke vil være med til, eller måske finder frastødende. Der kan også være stor forskel på, hvor hyppigt man ønsker sex. Hvis ens partner vil have sex dagligt, og man selv kun har lyst ugentligt, kan det være svært at få rejsning så ofte, som partneren ønsker af én.

Slap penis kan være tegn på sygdom

Din penis kan ikke bare give dig et fingerpeg om, at du måske har nogle psykologiske udfordringer, du bør tage fat på. Impotens kan også være tegn på sygdom eller en usund livsstil.

I artiklen Undersøgelser og diagnosticering af impotens skriver overlæge Hans Jørgen Kirkeby, at den hyppigste årsag til rejsningsproblemer er begyndende åreforkalkning, hvor pulsårerne bliver stive og forsnævrede. Når pulsårerne bliver stive, så bliver det også vanskeligt at forøge blodtilstrømningen til penis. Når åreforkalkning er årsagen til rejsningsproblemet, oplever man typisk, at rejsningsevnen blot er nedsat - det er kun sjældent, at man mister evnen totalt.

Det kan også gå ud over rejsningsevnen at ryge eller være overvægtig. Når man vejer for meget, omsætter fedtvæv testosteron til det kvindelige kønshormon østrogen. Har man forhøjet niveau af østrogener og nedsat testosteronniveau, vil man typisk opleve, at ens testikler bliver mindre, man kan udvikle bryster, og man vil opleve rejsningsproblemer.

Lyt til din penis

For mænd er det meget tydeligt, når lysten forsvinder. Og da lysten er en forudsætning for at få rejsning, er der ingen vej udenom – hvis din penis ikke virker, er der noget, den forsøger at fortælle dig – og du bliver nødt til lytte!

Læs mere om impotens:


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons