Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Mænd

Mandligt hårtab

Mandligt hårtab (androgen alopeci) er den almindeligste form for hårtab. Den skyldes en arveligt betinget overfølsomhed for mandligt kønshormon i bestemte områder af hovedbunden.

Opdateret: 2. December 2019

Hvad er mandligt hårtab?

Mandligt hårtab (androgen alopeci) er den almindeligste form for hårtab. Den skyldes en arveligt betinget overfølsomhed for mandligt kønshormon i bestemte områder af hovedbunden.

Hvordan opstår mandligt hårtab?

Nogle mænd har områder i hovedbunden, der er særligt følsomme over for det mandlige kønshormon, der cirkulerer i blodet på alle mænd. De har ikke nødvendigvis et højt niveau af cirkulerende kønshormon. Kønshormonet får hårsækkene, hvorfra hårene gror, til at skrumpe. Til sidst bliver hårsækkene så små, at de hår, der tabes, ikke bliver erstattede. Hårsækkene er stadig i live, men kan ikke magte deres opgave længere. Tilstanden starter i 20-30 års alderen og følger et karakteristisk mønster. Først udvikles der høje tindinger, så hårgrænsen i svære tilfælde bliver m-formet. De tilbageværende hår er ofte finere og gror ikke så hurtigt som før i tiden. Jo tidligere hårtabet begynder jo mere aggressivt er hårtabet.

Efterhånden bliver håret også tyndt på toppen af hovedet, og til sidst når de to vigende hårgrænser sammen, og den karakteristiske skaldede isse med den hesteskoformede hårkrans om hovedet er opstået.

Kan man forebygge mandligt hårtab?

Tendensen til mandligt hårtab er genetisk betinget, og har man de følsomme områder i hårbunden, vil man i større eller mindre grad tabe håret. Lægen kan tilbyde medicinsk behandling, som hos nogle kan forbedre udsigten.

Hvad kan jeg selv gøre?

Du kan tage stilling til hvad du føler omkring din vigende hårgrænse. Mandligt hårtab rammer en meget stor del af den mandlige befolkning, og reaktionerne blandt de berørte er vidt forskellige.

 • Du kan acceptere det som det helt naturlige fænomen, skaldethed er. Måske kan du ligefrem vende din skaldethed til din fordel ved at rage det resterende hår af hovedet.

 • Du kan prøve at camouflere pletten med det tilbageværende hår eller med en toupé.

 • Du kan prøve medicinsk behandling, som skitseret nedenfor.

 • Du kan spare op og få foretaget en hårtransplantation.

  Hvilke behandlingsmuligheder er der?

  Generelt betragtes skaldethed som et helt naturligt fænomen og ikke som en sygdom. Ønsker du derfor at forsøge at genvinde hårpragten vil du i de fleste tilfælde selv skulle betale for hele den langvarige og dyre affære.

  Medicinsk behandling

  I håndkøb kan du købe Regaine, som bevirker nogen grad af genvækst af hår hos op til 25 procent af de mænd, der bruger midlet, og kan bremse hårtabet hos op mod 90 procent af brugerne. Generelt må det siges, at du har størst chance for at få gavn af midlet hvis:

 • Du er ung (20-30 år).

 • Du først er begyndt at tabe håret inden for de sidste fem år.

 • Du ikke er fuldstændig skaldet.

 • Du ikke er skaldet i tindingerne.Regaine virker bedst på et lille område på toppen af hovedet. Du skal behandles i mellem 4-12 måneder, før resultaterne viser sig, og behandlingen skal fortsættes livet igennem. Hudlægen kan kombinere behandlingen med andre midler og dermed opnå et bedre resultat hos nogle.

Finasterid er en receptpligtig tablet til behandling af mandligt hårtab. Midlet virker ved at hæmme omdannelsen af mandligt kønshormon til det hormon, der sandsynligvis er direkte ansvarlig for hårtabet. 86 procent af brugerne i de indledende undersøgelser fik ny hårvækst, men midlet bevirker hos enkelte brugere nedsat sexlyst og impotens. Igen skal behandlingen fortsætte resten af livet.

Kirurgisk behandling

Hvis man virkelig ønsker at genskabe hårpragten, er kirurgi den eneste virkelig sikre løsning. Plastikkirurgien er i konstant udvikling, og metoderne til genskabelse af hårvækst bliver stadig bedre.

Den mest brugte metode er nu hårtransplantation, hvor kirurgen flytter ikke-følsomme hår fra nakken op på issen. Metoden er bedst egnet til mænd, hvis hårtab er begrænset til den forreste del af hårbunden. Om du er egnet til hårtransplantation afhænger desuden af din alder, hårfarve, arten af hårtab, om du har glat eller krøllet hår og så videre. Det bedste resultat fås med brug af robotteknologi, hvorved, man bedre udnytter de høstede hår, minimerer generne fra donorstedet og får det bedste resultat. Men resultatet er meget afhængigt af kirurgen. Ofte skal man igennem flere transplantationsseancer med nogle års mellemrum.

De to nedenstående metoder bruges nu kun sjældent pga. risiko for bivirkninger, langsom heling og ofte utilfredsstillende kosmetisk resultat.

Fjernelse af en del af hårbunden, er bedst egnet til mænd med en lille veldefineret bar plet på toppen af hovedet.Lapkirurgi eventuelt kombineret med strækning af den hårbærende hårbund kan også bruges ved mere lokaliserede områder med hårtab.

Andre behandlinger

Man kan klippe sit hår helt kort og blive mikropigmenteret (tatoveret) på de bare områder. Afhængig af tatovøren kan resultatet blive meget flot.Man kan bruge paryk, toupé eller få pålimet hår, specielt den sidste metode kan i kyndige hænder give et meget flot resultat.Mikrofiber-produkter kan bruges til give håret mere fylde.Hentehår er også i dag en mulighed.Sluttelig skal nævnes, at der arbejdes mere og mere med laserstimulation og injektionsbehandlinger med vækstfaktorer, stamceller, vitaminer, mineraler osv. Det ser ud til, at tidlig behandling har nogen effekt ved at gøre håret tættere og mørkere. Men det er endnu for tidligt at udtale sig definitivt om hvilken sti man skal vælge i junglen af hårbundsbehandlinger.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Mandligt hårtab hos kvinder

Også kvinder kan lide af mandligt hårtab, Den kvindelige variant er som regel begrænset til toppen af hovedet og kun sjældent udvikles total skaldethed. Udover den ovenfor skitserede behandling, kan kvinder have gavn af antiandrogener (stoffer, der hæmmer effekten af mandligt kønshormon, for eksempel i form af visse p-piller).

Tilstanden kaldes også female pattern pattern hair loss, altså kvindeligt hårtab, og er et androgenetisk hårtab akkurat som hos mændene. Den vigtigste udløsende faktor er arvelig tendens til hårtab. Den hormonelle komponent er ikke afklaret, kvinder med hårtab har ikke nødvendigvis forhøjet spejl af mandligt kønshormon. Østrogen som falder med alderen ser ud til at kunne stimulere hårvæksten hos nogle, men på den anden side kan østrogen også give anledning til hårtab.

I tvivlstilfælde vil hudlægen tage to vævsprøver fra hårbunden til mikroskopisk undersøgelse.

Behandlingsmulighederne er de samme som for mænd. Regaine har i studier en god stabiliserende effekt på hårpragten. Antiandrogen tabletbehandling via hudlæge med f.eks. minoxidil og spironolacton i lav dosis kan have en rigtig god effekt.

Generelt skal man være tålmodig med hårbundsbehandlingerne, idet der går op mod et halvt år før virkningen slår igennem.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.