Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Mænd

Penisimplantater (erektionsproteser)

Et penisimplantat kan være en løsning, hvis du lider af rejsningsproblemer. Læs mere her.

Opdateret: 26. August 2014

Hvad er et penisimplantat?

Et penisimplantat er et system, man kan få indopereret i penis, hvis man har problemer med at få rejsning og derfor ikke kan gennemføre et samleje. Penisimplantatet kan holde penis stiv.

Et penisimplantat består af tre dele:

  • To cylindre, der opereres ind i svulmelegemerne i penis.
  • En saltvandsbeholder med ca. 100 mililiter saltvand, der opereres ind i bækkenet eller bugvæggen
  • Et pumpesystem der forbinder cylindrene og saltvandsbeholderen med slanger, som fylder og tømmer cylindrene med saltvandet.

Et penisimplantat er en god behandling til mænd med rejsningsproblemer, der hverken har effekt af medicin i form af piller eller injektion i penis.

Alle protesedele ligger inde i kroppen og kan således ikke ses hverken af dig selv eller partneren.

I dag anvendes stort set kun oppustelige proteser som disse. Tidligere anvendte man mest silikonestave som lignede små politistave.

Hvordan fungerer et penisimplantat?

Penisimplantatet virker ved, at der pumpes saltvand ind i penis fra saltvandsbeholderen. Når manden ønsker rejsning, kan han pumpe saltvand ned i cylindrene ved hjælp af en lille pumpe, der er placeret i pungen mellem testiklerne. Efter den seksuelle aktivitet tømmes cylinderne igen med den samme pumpe.

Der vil sædvanligvis kun være et næsten usynligt ar på forsiden af pungen. Nogle vil også få et lille ar helt nedadtil på maven, hvis saltvandsbeholderen opereres ind her.

Hvad forårsager rejsningsproblemer?

De allerfleste tilfælde af rejsningsbesvær skyldes stive pulsårer, betinget af åreforkalkning. Derfor vil en forebyggelse af åreforkalkning være den mest effektive måde at undgå rejsningsproblemer på. Det betyder, at undersøgelse for tilstande/sygdomme, der giver åreforkalkning, er vigtig så snart du mærker en begyndende svækkelse af rejsningsevnen. Det drejer sig om undersøgelse for forhøjet blodtryk, diabetes og kolesterolsygdom.

Læs mere i artiklen Rejsningsproblemer og sammenhæng med andre sygdomme

Derudover skal det nævnes, at tobaksrygning er en ganske væsentlig årsag til tidlig åreforkalkning. Efter 20 cigaretter dagligt i 20 år er der en kraftigt øget risiko for tab af rejsningsevne sammenlignet med en ikke-ryger. Da de fleste starter på tobaksrygning allerede som 15-20-årige, vil begyndende tab af rejsningsevne allerede vise sig omkring 40-årsalderen.

Er der en risiko ved at få et penisimplantat?

Et penisimplantat er et fremmedlegeme. Det betyder, at der er risiko for udvikling af infektion (ses hos to til tre procent). Hvis dette sker, er det nødvendigt at fjerne protesen igen, så infektionen kan komme under kontrol. Oftest kan man dog sætte en ny protese ind igen efter cirka fire måneder.

Alle implantater vil gå i stykker på et tidspunkt. Gennemsnitligt går der cirka ti år før implantatet bliver defekt. Det drejer sig oftest om en knækket slange, som stort set altid vil kunne repareres. Det er ufarligt når implantatet går i stykker. Det eneste der sker, er at protesen ophører med at fungere, således at den ikke længere kan pumpes op til en rejsning.

Hvem kan få indopereret et penisimplantat?

Ved nedsat rejsningsevne vil man altid først få tilbud om behandling med medicin, enten i form af piller (sildenafil, tadalafil eller vardenafil), eller i form af en injektion man selv skal tage ca. 15 minutter før samleje. Hvis disse behandlinger svigter, kan man overveje et penisimplantat.

Hvis de medicinske behandlinger er forsøgt, men har for mange bivirkninger, kan et implantat også overvejes. Der er også mænd, der har god effekt af indsprøjtninger i penis, men som ikke kan acceptere at stikke sig selv. Også her kan et implantat komme på tale.

Hvor mange mænd får et penisimplantat?

I Danmark får 25-50 mænd hvert år indopereret et penisimplantat. Antallet er fordoblet over de seneste 10 år, men alligevel anvendes metoden stadig betydeligt mere i nogle lande. Der er derfor god grund til at tro, at mange mænd i Danmark affinder sig med et problem, der egentlig godt kan afhjælpes. I Danmark foretages operation med penisprotese kun disse steder: Aarhus Universitetshospital samt Herlev og Gentofte Hospital.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Overvejelser før beslutning om penisimplantat

Et penisimplantat erstatter en tabt erektionsevne på samme måde som en knæprotese erstatter et dårligt fungerende knæled. Erfaringsmæssigt har en del kvinder den opfattelse, at et penisimplantat er ”unaturligt”, hvilket det også er. For de fleste vil det derfor være en god idé, at partneren er en del af beslutningen, fordi partnerens accept er vigtig.

Tilfredshedsundersøgelser hos velinformerede patienter har dog vist, at både manden, der får et implantat, samt partneren, i de allerfleste tilfælde er glade for beslutningen – så glade at de ville anbefale en tilsvarende operation til andre i samme situation.

Hvis du ikke kan eller vil opereres?

Selv om samleje har en central placering i seksuallivet, er det ikke en absolut nødvendig betingelse for, at kærlighed og erotik kan trives. Man må forsøge, om ikke fantasien kan føre en ad nye veje med partneren til et godt samliv.

Udsigt for fremtiden?

Rejsningsbesvær behandles i dag oftest med medicin (piller eller injektion i penis) eller, i relativt sjældne tilfælde, et penisimplantat. Der er ikke en mere effektiv medicinsk behandling i vente de nærmeste år, men der forventes en gradvis stigning i antallet af mænd er ønsker et implantat i takt med øget oplysning.

Behandlinger, der fører til normalisering af en tabt rejsningsevne, er ikke lige om hjørnet. Der eksperimenteres dog flere steder med brug af chokbølgebehandling af penis’ svulmelegemer med henblik på, at blodforsyningen kan blive forbedret samt med injektion af stamceller. Disse behandlinger må endnu siges at være eksperimentelle.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.