Brevkasse

Spørgsmål   Mave og tarm

Spørgsmål: Svær forstoppelse hæmmer dagligdagen

Hej Netdoktor

Jeg er en ung pige på 24 der går grændende i seng næsten hver aften. Jeg ved ikke længere hvordan jeg skal forholde mig til mine maveproblemer.

For ca. 4 år siden begyndte jeg at få oppustet mave næsten dagligt, hvilket også gjorde mig forstoppet. Jeg valgte at gå til lægen med det og de sagde bare at jeg skulle drikke rigeligt med væske og spise mere fiber. Min kost har altid været svingende i nogle perioder spiste jeg mere sundt end andre.

Problemet forsatte sådan i flere år, lægerne troede ikke på mig og jeg blev ved med at prøve alt hvad jeg kunne for at løse problemet selv. For ca et halvt år siden fik jeg en ny læge og situation var så slemt at jeg ikk længere kunne spise noget da jeg kastede op, og det var syre jeg fik op. Lægen valgte at teste mig for H. Pylori det vist sig at jeg var positivt. Jeg fik behandling for det i syv dage - og i den periode havde jeg det vidunderligt! Jeg kunne komme på toilet igen og jeg kunne spise mad uden at få det dårligt. Jeg var så lykkelig endelig fik jeg styr på det.

Desværre var alt som det plejede efter 2 uger. Jeg fik igen en test og det vist sig at være negativ, så problemet var ikke længere H. Pylori. Lægen sendte mig videre til en kikkertundersøgelse, og jeg fik af vide at jeg har mavekatar og en smule spiserørbrok og det kan læger desværre intet gøre ved. Jeg valgte at læse op på disse ting og så startede jeg på "kur" for at hele min mave. Dvs ingen junk food eller sukkerholdige produkter, igen sodavand, chokolade slik ovs og ingen produkter der er syrlig. I starten reagerede min mave okay på det men ikke noget der varede ved. Det sidste jeg manglede at gøre var at stoppe med at ryge. Jeg var sikker på hvis jeg stopper med at ryge så vil alt blive godt; det gjorde jeg selvom rygning har været støtten for mig i alt det her! Jeg ryger ikke længere, jeg løber, jeg dyrker yoga, jeg spiser super sundt hvad ellers kan jeg gøre?

Jeg gik til lægen igen fordi jeg mærkede et tryk under min højre ribben. Når jeg sidder ned så føles det som om min ribben presser på et organ hvilke er super ubehageligt. Min læge vælger så at sende mig til ultralydsscanning. Det viser sig at jeg har det man kalder en "vandrenyre"? Man kan desværre ikke finde særlig meget information om vandrenyre på dansk, men jeg fandt heldigvis på engelsk.

Jeg kan slet ikke forstå hvad det er der foregå med min krop. Jeg går grædende i seng hver aften fordi jeg prøver og prøver men ingen resultater. Min mave er stadig oppustet, jeg sidder på toilettet i over 30 min for at kunne få bare lidt ud. Magnesia virker ikke på mig. Jeg har drukket laktoluse i over 5 dage. Der sker intet? Jeg kan ikke mere med det her. Jeg har svært ved at passe min arbejde. Jeg har hverken overskud til min kæreste eller venner. Det skal sige jeg har haft en psykolog indover så jeg også kunne håndtere mit stress pga alt det med maven så det skulle også være styr på.

Har i en idé på hvad der kunne være galt med min mave ? Eller hvad jeg evt kunne gøre for at føle mig som et almindelig ung menneske igen?

På forhånd tak.

Med venlig hilsen en spørger

Svar:

Kære spørger

Det var dog en lang og tragisk historie. Der er imidlertid ikke megen tvivl om, at du lider af en svær forstoppelse. Der kan være forskellige former, og forstoppelsen skal derfor udredes nærmere. Det bør ske ved en såkaldt bestemmelse af passagetiden igennem tarmen (https://netdoktor.dk/sunderaad/undersoegelser/passagetid_gennem_tyktarm.htm). Herved vil det også kunne afsløres, om du eventuelt skulle have en tyktarm med forlængede afsnit, hvad der er meget der kunne tyde på.

Der er kun få steder, hvor man foretager disse undersøgelser, bl.a. på Hvidovre Hospital, mave-tarm-kirurgisk afdeling og i Århus på afdelingen for anal fysiologi.

Herved kan man få fastlagt forstoppelsens sværhedsgrad.

Herefter kan man begynde en behandling, der omfatter diætist, motionsråd, og ikke mindst nødvendig medicin, der kan sætte gang i tarmens bevægelser (Resolor). Måske vil der også stadigvæk være behov for enkelte afføringsmidler.

På denne kombinerede behandling skulle det være muligt at komme de fleste af generne til livs bl.a. at få en normal afføring.

Tag denne forklaring med til din læge, der kan henvise dig til en af de nævnte afdelinger, så hurtigt som muligt.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Dr.med., ph.d.

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme


Besvarede spørgsmål under chat

Spørgsmål Besvaret
Hvad gør morgenkaffen ved min mave?

2023-05-18 | 20:22

Hvorfor er min mave oppustet og larmende?

2022-09-26 | 09:26

Skjult forstoppelse

2022-05-18 | 11:17

Spiserørsbrok – hvad må man?

2021-02-2 | 12:56

Langsom tyktarm giver skjult forstoppelse

2021-03-24 | 19:37

Svær forstoppelse hæmmer dagligdagen

2021-03-21 | 23:19

Mavesymptomer bør undersøges

2021-01-28 | 19:58

Løbermave – hvad gør man ved det?

2021-01-11 | 15:46

Divertikler (udposninger) på tyktarmen volder problemer

2020-07-1 | 11:27

Roskildesyge

2020-05-23 | 15:37

Forstoppelse og Diarre

2020-05-26 | 19:05

For meget mavesyre?

2020-03-15 | 13:02

Hvad gør man med hæmorider?

2020-04-12 | 08:05

Har jeg mavekartar? - hvad gør jeg?

2020-01-11 | 09:28


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.