Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Ernæring

Energidrikke: Hvor skadelige er de?

Energidrikke er ikke just noget, som kost- og sundhedseksperter jubler over. Men hvor skadelige er de egentlig? Og kan de rent faktisk give dig et ekstra skud energi? Det dykker vi ned i her.

Offentliggjort: 17. Maj 2021

Energidrikke er ikke just noget, som kost- og sundhedseksperter jubler over. Men hvor skadelige er de egentlig? Og kan de rent faktisk give dig et ekstra skud energi? Det dykker vi ned i her.

Har du lagt mærke til de farvestrålende dåser, der lover at give dig et kick, når du føler dig træt og udkørt? Energidrikke findes i mange varianter i de fleste supermarkeder, og særligt blandt unge mænd er de gyldne drikke populære. De er kendetegnet ved at have et højere indhold af koffein end andre læskedrikke, og så er der som regel meget sukker i.

Ifølge en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet fra 2014 er det særligt smagen, der lokker forbrugerne. Undersøgelsen viste også, at en anden væsentlig årsag til at drikke energidrik er ønsket om netop at øge energiniveauet, så man for eksempel kan holde sig vågen i længere tid.

Selvom det lyder dejligt med en drik, der både smager godt og øger energiniveauet, så bør man ifølge Fødevarestyrelsen ikke bare bælle løs af den læskende drik. Det høje indhold af koffein og sukker er nemlig ikke ret sundt, og særligt børn og unge skal minimere forbruget.

Læs også: Hvad har kroppen brug for af vitaminer, mineraler og olier?

Meget koffein i energidrikke

En af årsagerne til, at man skal være opmærksom på sit forbrug af energidrik, er det høje indhold af koffein. Koffein findes naturligt i produkter som kaffe og te og er tilsat drikke som cola og energidrik.

Selvom energidrikke har et højt indhold af koffein sammenlignet med andre læskedrikke, bør man ifølge Fødevarestyrelsen ikke være nervøs ved at drikke de energidrikke, som findes på det danske marked, hvis man ellers kan holde sit forbrug nede.

I Danmark er der nemlig fastsat en grænse for koffeinindholdet i energidrikke på 32 milligram pr 100 milliliter. Hvis man skal sammenligne med kaffe, så svarer det til, at der i en lille dåse energidrik på 2,5 deciliter er den samme mængde koffein som i en kop kaffe på 2 deciliter, nemlig cirka 100 milligram. Ifølge Fødevarestyrelsen bør en voksen ikke indtage mere end 400 milligram koffein om dagen, altså cirka fire kopper kaffe.

Læs også: Koffein

Koffein har bivirkninger ved højt indtag

Man ved, at koffein virker opkvikkende, og ifølge undersøgelsen fra DTU Fødevareinstituttet var netop den opkvikkende effekt en udbredt årsag til at drikke energidrik.

Der er flere forskellige teorier om, hvorfor koffein virker opkvikkende. Man ved dog med sikkerhed, at hvis man indtager for meget, så kan man opleve en række bivirkninger. For eksempel kan man opleve:

  • Sure opstød
  • Diarré
  • Kvalme
  • Hjertebanken
  • Søvnløshed
  • Rastløshed
  • Muskelrystelser.

Af den grund anbefaler Fødevarestyrelsen, at man er opmærksom på, hvor meget energidrik, kaffe og andre koffeinholdige drikkevarer man indtager.

Læs også: Sådan klarer din krop affaldsstofferne

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Børn og unge skal passe ekstra på

DTU Fødevareinstituttets undersøgelse fra 2014 viste også, at energidrik har nogenlunde samme status blandt børn og unge i dag, som sodavand havde, dengang deres forældre var unge. Men ifølge Fødevarestyrelsen er energidrikkene langt fra sammenlignelige med sodavand, og faktisk fraråder de helt børn at drikke energidrik.

Unge kan maksimalt tåle en lille dåse energidrik om dagen, men kun hvis de ikke også får kaffe, te eller cola. På grund af sukkerindholdet i energidrikkene anbefaler Fødevarestyrelsen dog, at unge ikke drikker mere end en halv liter energidrik om ugen.

Hvis børn og unge får for meget koffein, kan de blive urolige, irritable og opleve koncentrationsbesvær. Nogle kan sågar få svært ved at sove eller få hjertebanken, hovedpine og kvalme.

Er du gravid eller ammer du, så frarådes du helt at drikke energidrik og derudover at minimere dit koffeinindtag. Derudover frarådes det at blande alkohol med energidrikke, fordi energidrikken kan camouflere alkoholens virkning, så du ikke opfatter, hvor fuld du er blevet.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Altomkost.dk, DTU Fødevareinstituttet og Netdoktors egen artikel om Koffein

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons