Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Ernæring

Kan vand blive for gammelt?

Kan du trygt og roligt drikke vandet fra flaske, der har stået på køkkenbordet siden sidste uge? Vandet ser jo umiddelbart fint ud? Her får du svaret på, om du med ro i sindet kan drikke det gamle vand.

Offentliggjort: 6. April 2016

Kan du trygt og roligt drikke vandet fra flasken, der har stået på køkkenbordet siden sidste uge? Eller kan vand blive for gammelt? Få svaret her!

Kan du drikke gammelt vand?

  • Hvis vandet er dækket til og er af god kvalitet, kan det i princippet stå i tusind år, forklarer Truls Krogh, afdelingsleder på Afdeling for vannhygiejne ved Norges nationale sundhedsinstitut, Folkehelseinstituttet.

For at vandet i en flaske kan drikkes, længe efter at flasken er åbnet første gang, må vandet dog kun indeholde en lille mængde organisk materiale, men dette krav opfylder langt det meste drikkevand. Så længe vandet er opbevaret i en ren, lukket beholder, som ikke afgiver stoffer, kan det således stå i årevis, før det bliver usundt at drikke, og det gælder også, selvom flasken har været åbnet før.

Læs også: Denne sportsgren gør dit barn sundere og klogere!

Hvorfor er vandflasker datomærket?

Men hvis vand ikke kan blive for gammelt, hvorfor er der så datomærkning på de vandflasker, man køber i supermarkedet?

  • Det bunder nok i bureaukratiske bestemmelser, mener Truls Krogh.

Og dernæst handler det om, at vandets smag godt kan ændre sig over tid. Så selvom vandet kan drikkes efter flere år, er det ikke sikkert, at det stadig smager godt, for vand, der opbevares i plastikflasker, kan til tider få en underlig smag, som skyldes, at andre duftstoffer kan trænge ind i flasken. Plastikflasker er nemlig ikke uigennemtrængelige, selvom de aldrig har været åbnet.

Læs også: Disse 6 fødevarer ødelægger dine tænder

Hvad med et glas vand?

Faktisk kan du også trygt drikke vand fra et udækket rent drikkeglas, hvis bare det ikke har stået udækket i mere end et par uger, og det ikke er blevet forurenet af for eksempel spyt eller bakteriefyldte fingre. Efter 14 dage bør du dog ikke drikke vandet, da det herefter med stor sandsynlighed vil være blevet forurenet af støv, som kan levere livsgrundlaget for mikroorganismer.

FÅ FLERE VIGTIGE NYHEDER OM DIN SUNDHED HER!


Kilde: Videnskab.dk

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons