Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Mave og tarm

5 gode råd mod forstoppelse

Maven gør ondt, og der er vist gået lidt længe siden det sidste toiletbesøg. Mon det er forstoppelse?

Offentliggjort: 23. December 2019

Maven gør ondt, og der er vist gået lidt længe siden det sidste toiletbesøg. Mon det er forstoppelse?

10-15 procent af danskerne oplever at få forstoppelse, som kan være ubehageligt og smertefuldt.

 • Hvis man er i tvivl om, ens mavesmerter skyldes forstoppelse, så læg mærke til om din afføring er meget hård, og om den kommer sjældent, da det er typiske tegn. Det er forskelligt fra person til person, hvor ofte man går på toilettet, men hvis der går mere end 3-4 dage imellem toiletbesøgene, vil der sædvanligvis være tale om forstoppelse, forklarer Lotte Benzon, farmaceut på Apropo Online Apotek.

Læs også: Hvad er forstoppelse?

Det kan du gøre

Hvis man er uheldig at få forstoppelse, er der en række ting, man kan gøre for at få gang i maven igen:

1. Drik vand: Sørg for at drikke godt med vand og tag gerne et ekstra glas ved hvert måltid.

2. Spis fibre og små portioner: Spis fuldkornsprodukter samt frugt og grønt. Hvis ikke det hjælper, så suppler med loppefrøskaller, som er meget fiberholdige. Ved forstoppelse er det godt at få hyppige små måltider i stedet for store, da det stimulerer tarmen bedre.

3. Motioner: Gå en tur, løb, svøm eller cykel i 30 minutter for at få gang i maven igen. Når man motionerer, stimulerer man nemlig de bevægelser, der skubber afføringen mod endetarmen.

4. Lyt til kroppen: En af de ting man kan gøre for at undgå at forværre en forstoppelse, er at lytte til kroppen. Gå på toilettet, når trangen opstår og giv det god tid. Prøv at sætte en skammel under fødderne, så du sidder med benene oppe under dig.

5. Afføringsmiddel og magnesium: Hvis ikke de andre råd, sætter gang i maven igen, så kan man finde et afføringsmiddel på apoteket. Man kan også spise kosttilskud med magnesium, som også findes i flere afføringsmidler. Hvis man spiser kosttilskud med magnesium, skal man sørge for at drikke rigelig med væske.

Læs også: Medicin mod forstoppelse

For lidt vand, fiber eller en anden årsag?

Forstoppelse er typisk et resultat af, at man får for lidt vand og fiber. Kosttilskud med jern kan dog også virke forstoppende. Hvis man ikke lider af jernmangel, bør man derfor være opmærksom på at undgå jerntilskud, når man har problemer med forstoppelse.

Tilbagevendende forstoppelse kan i nogle tilfælde pege på en bagvedliggende sygdom, såsom nedsat stofskifte eller en lidelse i endetarmsområdet for eksempel rifter. Overvej også om du er startet på ny medicin, da nogle typer smertestillende- og vanddrivende medicin kan give forstoppelse. Læs mere om det her.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Apotekeren anbefaler

Forstoppelse kan være ubehageligt og smertefuldt.Farmaceut hos Apopro online apotek, Lotte Benzon, anbefaler følgende:

 • Eksempel på forstoppelsesmiddel

 • Kilder: Farmaceut Lotte Benzon hos Apopro online apotek og Netdoktors egen artikel: Forstoppelse.

  Kommentér denne artikel

  Der er endnu ingen kommentarer på denne side


  Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

  Annons