Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Mave og tarm

Gode råd mod maveinfluenza

Hvis du kommer til at spise mad, der er forurenet med bakterier eller vira, kan det meget vel resultere i en omgang maveinfluenza. Men hvordan kan du undgå maveinfluenza? Og hvordan skal du forholde dig, hvis du bliver ramt? Bliv klogere her.

Offentliggjort: 9. September 2020

Hvis du kommer til at spise mad, der er forurenet med bakterier eller vira, kan det meget vel resultere i en omgang maveinfluenza. Men hvordan kan du undgå maveinfluenza? Og hvordan skal du forholde dig, hvis du bliver ramt? Bliv klogere her.

En ganske almindelig portion aftensmad kan nemt ende i sygdom og dårlig mave, hvis maden har været forurenet af bakterier, giftstoffer eller vira. Det kan nemlig give maveinfluenza.

Netdoktor har allieret sig med farmaceut ved online-apoteket Apopro Zainab Al-Mansouri for at blive klogere på maveinfluenza.

Maveinfluenza kan let forveksles med madforgiftning, da symptomerne kvalme, let feber, diarré og opkast er til stede ved begge tilstande. Man kan kende forskel ved, at symptomerne på madforgiftning indtræder meget hurtigt, efter man har spist den dårlige mad. Ved maveinfluenza vil der typisk gå nogle dage. En maveinfluenza varer også længere tid end en madforgiftning.

Læs også: Madforgiftning: Hvad er det?

God hygiejne forebygger maveinfluenza

Ifølge farmaceut Zainab Al-Mansouri kan maden blive forurenet af flere ting.

En hyppig årsag er, at der har været dårlig hygiejne i det køkken, hvor man har tilberedt maden. Det kan for eksempel være, at kokken har glemt at vaske sine hænder ordentligt. Det kan også være, at kokken har haft et sår på fingeren, der har været inficeret med bakterier.

Tre tips til god hygiejne

Zainab Al-Mansouri har tre gode tips til, hvordan du kan holde en god hygiejne i køkkenet:

 1. Vask hænder grundigt, inden du går i gang med madlavning, og gør det ofte under madlavningen. Vær ekstra omhyggelig efter toiletbesøg.

 2. Benyt handsker, hvis du har sår på hænderne.

 3. Undgå at komme til at hoste eller nyse i retning af maden.

Læs også: Gode råd til luft i maven

6 tips til at komme godt gennem maveinfluenza

Har du først fået maveinfluenza, er der desværre ikke nogen mirakelkur. Det går som regel over af sig selv efter nogle dage.

Mens det står på, har Zainab Al-Mansouri dog nogle råd, der kan være nyttige at kende og vigtige at følge.

1. Drik godt med væske

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Man taber rigtig meget væske på grund af diarré og opkast. Derfor er det vigtigt, at man indtager rigtig meget væske. På den måde vedligeholder man kroppens væskebalance og undgår dehydrering.

2. Spis små portioner

Når man har maveinfluenza, kan man opleve nedsat appetit, og det kan være svært at holde maden nede. Derfor anbefaler Zainab Al-Mansouri, at man sørger for at spise små portioner. Det kan virke mere overskueligt og er måske nemmere at holde i maven.

3. Drik juice og saft

Juice, saft og deslige indeholder de salte og det sukker, som kroppen har brug for, og som den mister under en gang maveinfluenza. Drik derfor gerne godt med juice og saft.

4. Undgå for megen kontakt med andre

Maveinfluenza er uhyre smitsomt. Det kan smitte både gennem spyt, hoste og afføring men også ved for eksempel håndtryk. Du kan undgå at smitte andre ved at holde afstand og undgå at røre ved for mange og for meget.

5. Stil sulten med yoghurt

Yoghurt er godt, fordi det indeholder mælkesyrebakterier, der bidrager til at holde tarmfloraen normal. En god tarmflora kan bekæmpe de dårlige bakterier.

6. Kontakt lægen ved voldsomme symptomer

Hvis du oplever blod i opkast eller afføring, skal du kontakte lægen. Det samme gælder, hvis du bliver meget dehydreret, hvis din feber overstiger 38,9, eller hvis du oplever diarré og opkast hos et spædbarn.

Gode råd fra apoteket

Hvis du har fået maveinfluenza, er det vigtigt, at du drikker masser af væske. Hvis du har svært ved at erstatte den væske, du taber under en maveinfluenza, kan du købe væskeerstattende kosttilskud på apoteket.

 • Eksempel på væskeerstattende kosttilskud
 • Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev

  Kilder: Farmaceut ved online-apoteket Apopro Zainab Al Mansouri og Netdoktors egen artikel Maveinfektion (maveinfluenza)

  Kommentér denne artikel

  Der er endnu ingen kommentarer på denne side


  Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

  Annons