Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Ordbog | Mave og tarm

Luft i maven

Luft i maven opstår, fordi vi synker luft, når vi spiser. Samtidig danner bakterierne i vores tarmflora luft, når de nedbryder maden. Læs mere her.

Opdateret: 13. April 2022

Hvad er luft i maven?

Luft i maven er et naturligt fænomen, som alle mennesker oplever. Luften opstår delvist fordi vi synker luft når vi spiser, men også fordi bakterier i vores tarmflora danner luft, når de nedbryder maden. Kroppen kan skille sig af med luft enten gennem munden (at bøvse) eller gennem endetarmen (at prutte). At komme af med luften, kan opleves flovt og derfor vil mange mennesker undertrykke trangen til at komme af med luft i maven.

Almindeligvis har man luftafgang (prutter) 10-20 gange dagligt. Har man for meget luft i maven, som kroppen ikke kan komme af med, kan maven blive oppustet. Der kan også komme smerter, som føles intense, skarpe eller trykkende. Når maven kommer af med den ekstra luft, forsvinder smerterne igen.

OppustetGode råd til luft i maven. Foto: iStock.com

Hvorfor får man luft i maven?

Hver gang man synker, kommer der en lille smule luft med ned i maven. Det kan for eksempel være, når man drikker, spiser eller tygger tyggegummi. Derudover producerer bakterier i tarmene også luft, når de nedbryder kulhydrater.

Har man meget luft i maven, kan der være forskellige grunde til dette. Mad som frugt, grønt og kornprodukter giver meget luft i maven, fordi det indeholder mange fibre. Nedbrydningen af fibre i tarmen danner nemlig også luft. Danskvand, sodavand og andre boblende drikkevarer giver også luft i maven.

Derudover kan man få luft i maven på grund af:

Hvad kan man gøre ved luft i maven?

Der findes en række forskellige forholdsregler man kan bruge til at forebygge luft i maven:

  • Undgå mad der giver gener. Bakteriefloraen i tarmen er forskellig fra person til person og derfor kan det være individuelt hvad der fungerer for mave-tarm-systemet.

  • Spis mindre fed mad.

  • Spis flere små måltider fremfor 2 eller 3 store.

  • Spis langsomt og tyg maden grundigt, så undgår du også at synke for meget luft.

  • Skab ro omkring dine måltider. Spis mens du sidder ned og er rolig.

  • Undgå tyggegummi, brug af sugerør og rygning.

Det er normalt at have luft i maven, men hvis det er føles voldsomt, og man har langvarige og generende mavesmerter, bør man søge læge - særligt hvis man også har andre symptomer som for eksempel kvalme, opkastninger, blødninger, vægttab eller feber.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.