Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Ordbog | Mave og tarm

Maveinfektion (maveinfluenza)

En maveinfektion er en betændelse, der opstår i mavesækken eller tarmsystemet. Betændelsen opstår på grund af fordærvet mad eller virus.

Opdateret: 6. Juni 2022

Hvad er en maveinfektion?

En maveinfektion er en betændelse, der opstår i mavesækken eller tarmsystemet. Betændelsen opstår på grund af:

  • Mad der er fordærvet med bakterier (eller bakteriers giftstoffer, der giver madforgiftning)
  • Vira
  • Parasitter

En mave-tarm infektion opstår efter man har indtaget en bakterie, parasit eller virus – for eksempel fra mad eller dårlig hygiejne. Når virus og bakterier finder vej til mave-tarm-kanalen, går der et par dage før symptomerne kommer. Man kan få ondt i maven, diarré, opkastninger og feber. Oftest varer symptomerne omkring 36 timer, men varigheden afhænger også af om det er en bakterie eller virus.

Man får oftest mave-tarm infektioner af virusinfektioner, for eksempel Roskildesyge (Norovirus), eller bakterier som blandt andet salmonella, campylobacter eller yersenia. Såkaldt rejsediarré skyldes oftest en infektion med bakterien E. coli. Listen over bakterier, virus og parasitter, der også udløser diarré, er lang.

Hvad er symptomerne på maveinfektion?

Symptomerne er ofte:

Hvorfor får man mave-tarm infektioner?

Man kan få maveinfektioner på grund af:

  • Indtagelse af mad, der er forurenet med bakterier. Det skyldes utilstrækkelig varmebehandling af kød, æg eller dårlig køkkenhygiejne
  • Smitte med bakterier eller virus fra andre smittede personer. God håndhygiejne er vigtig, for eksempel i forbindelse med toiletbesøg.

Mikroorganismerne giver betændelse og irritation i tarmslimhinderne i tyk- og tyndtarmen, derfor bliver væskeindholdet i afføringen for stort.

Hvordan behandler man maveinfektioner?

Det er oftest ikke nødvendigt at behandle en maveinfektion, da den går over af sig igen. Man mister dog en masse væske på grund af opkast og diarré, som man skal være opmærksom på at erstatte igen. Det gør man bedst ved at drikke en masse vand og saft. Hospitalsindlæggelse kan i sjældne tilfælde blive nødvendig, særligt for børn og ældre mennesker.

Man skal søge læge:

  • Hvis man føler sig meget dårlig og er utryg
  • Hvis man føler sig dehydreret, omtåget eller mentalt påvirket. Vær meget opmærksom på dette problem hos babyer og ældre.
  • Hvis diarrén bliver blodig
  • Hvis feberen bliver 38,9 grader eller mere
Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.