Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Mave og tarm

Behandling af komplikationer til mavesår

Komplikationer til mavesår er alvorligt og kræver indlæggelse.

Opdateret: 24. Juli 2021

Hvordan behandles blødende mavesår?

Blødende mavesår er en alvorlig tilstand, der kræver akut hospitalsindlæggelse og behandling.

På hospitalet gives blodtransfusion. Hvis man får behandling med gigtmedicin (NSAID), acetylsalicylsyre, "lykkepiller" eller eventuelt blodfortyndende behandling stoppes med det samme. Herefter gennemføres snarligt en mavekikkertundersøgelse, gastroskopi for:

  • at finde blødningskilden og herved stille diagnosen

  • at vurdere risikoen for ny blødningsepisode

  • at behandle såret for at forhindre ny alvorlig blødning

  • at standse en pågående blødning ved for eksempel at ”brænde” såret (koagulation) eller påsætning af metalklips, der klemmer og stopper blødningen.

I dagene efter gastroskopien forbliver man indlagt, såfremt lægen i forbindelse med mavekikkertundersøgelsen har vurderet, at der er en risiko for fornyet blødning. Mavesårsbehandlingen gennemføres efter de tidligere beskrevne retningslinjer, så snart diagnosen er stillet. Under indlæggelse vil man ofte vælge at behandle med syrepumpe hæmmende medicin som infusion frem for som tabletter.

I nogle få tilfælde er der kraftig blødning, der ikke kan standses ved hjælp af mavekikkert. Man må så i stedet operere akut. Ved denne operation lukkes det blodkar, der bløder, hvilket vil sige, at mavesåret oversyes. Operationen er et effektivt indgreb over for denne alvorlige komplikation, men dødeligheden er stadig høj.

Hvordan behandles perforeret mavesår?

Perforeret mavesår viser sig som pludseligt indsættende og meget stærke smerter. Når et mavesår er perforeret, vil det sige at såret har medført et hul på slimhinden/ væggen, hvor mavesåret sidder. For at stille diagnosen kræves ofte akut røntgenundersøgelse af maveregionen. Perforeret mavesår er en alvorlig tilstand og skal opereres akut.

Hvordan behandles forsnævring i maveporten?

Forsnævring i maveporten (overgangen til tolvfingertarmen) kan være en følge af et kronisk mavesår. Symptomerne er opkastninger og vægttab, da maden har svært ved at passere fra mavesækken og videre ud i tyndtarmen. . Denne tilstand behandles ofte med en operation, der kaldes gastro-entero-anastomose, hvor man skaber passage uden om det snævre sted eller ved operation af selve forsnævringen. Undertiden kan forsnævringen udvides med en ballon, men den kommer ofte igen.

INDSÆT-BILLEDTEKST-HER

Hvornår opererer man for kronisk mavesår?

Operation for mavesår udføres praktisk talt ikke længere. Undtaget er dog operation for blødende eller perforeret mavesår samt i de tilfælde, hvor mavesåret har ført til forsnævring af maveporten.

Tidligere opererede man ofte for kronisk mavesår. Det skyldes, at man ikke havde den effektive syrehæmmende medicin og ikke kendte mavesårsbakterien, helicobacter pylori. Operationstypen afhang af hvor mavesåret sad.

Der var tre operationstyper: Overskæring af nervegrene til mavesækken (Vagotomi). Fjernelse af et stykke af mavesækken (Antrumresektion) med eller uden en kombination af en flytning af tarmens forbindelse med mavesækken.

Der var ofte bivirkninger ved operationerne i form af ubehag og mavesmerter ved måltiderne samt træthed, diarré og vægttab. Operationerne, der blev anvendt, skal i dag vurderes på baggrund af, at der ikke var andre alternativer til mavesårsbehandling på det tidspunkt.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.