Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Mave og tarm

Tyktarmspolypper

Tyktarmspolypper er afrundede slimhindegevækster, der vokser ind i tyktarmens hulrum. Man kan have en enkelt eller flere på samme tid, og de kan have forskellig størrelse og udseende. Polypperne er hyppige og findes hos cirka 35 procent af befolkningen dog sjældent før man er fyldt 30 år, men ofte fra 60-års alderen.

Opdateret: 24. Januar 2008

Hvad er tyktarmspolypper?

Tyktarmspolypper er afrundede slimhindegevækster, der vokser ind i tyktarmens hulrum. Man kan have en enkelt eller flere på samme tid, og de kan have forskellig størrelse og udseende. Polypperne er hyppige og findes hos cirka 35 procent af befolkningen dog sjældent før man er fyldt 30 år, men ofte fra 60-års alderen. Ved en bestemt polypform, det såkaldte adenom, er der en risiko for udvikling til kræft hos cirka fem procent.

Hvorfor får man tyktarmspolypper?

Forekomsten af tyktarmspolypper er særlig høj i Vesteuropa og USA i modsætning til andre dele af verden, hvor kostsammensætningen er anderledes. Man mener derfor at:

  • En fiberfattig kost, som har et højt indhold af fedt , kan have betydning for, at en polyp dannes.

  • Alkohol og tobak synes at kunne øge forekomsten.

  • Det kan være arveligt.

Hvordan føles tyktarmspolypper?

Navnlig de små polypper er uden symptomer og findes for det meste tilfældigt, men større polypper kan give symptomer som:

  • blod i afføringen

  • diaré

  • slim fra endetarmen

  • lette mavesmerter

Hvis man har lette mavesmerter, bør man:

Får man et eller flere symptomer som ovenfor beskrevet, bør man søge læge for at blive undersøgt nærmere.

Hvordan stiller lægen diagnosen tyktarmspolypper?

Lægen bør udføre en grundig undersøgelse, hvorunder han mærker endetarmen efter med en finger. En afføringsprøve for blod kan give et fingerpeg om, at der måske sidder en polyp, der bløder. Men er denne prøve uden spor af blod og symptomerne til stede, vil man alligevel gå videre med en kikkertundersøgelse af tyktarmen.

  • Man kan blive undersøgt med en kikkert (sigmoideoskop), der føres 60 centimeter op i endetarmen. På den måde kan lægen se indersiden af venstre tyktarmshalvdel efter, hvor op mod 80 procent af alle tyktarmspolypper findes.

  • Der er også mulighed for at se hele tyktarmen efter med en længere kikkert (koloskop) . Denne kræver en større udrensning forud for undersøgelsen. Det kan ved kikkertundersøgelser være nødvendigt undervejs at give smertestillende og let sløvende medicin .

  • Hvis særlige forhold vanskeliggører kikkertundersøgelse kan man udføre en røntgenundersøgelse af tyktarmen. Der tages en række røntgenbilleder samtidig med, at kontraststof hældt ind gennem endetarmen passerer. En eventuel polyp vil da kunne ses som en skygge på røntgenbilledet.

Hvordan behandles tyktarmspolypper?

Alle polypper bør fjernes og undersøges nærmere, da man ikke på forhånd kan se, om der er kræft i. Polyppen kan som regel "fanges" med en slynge gennem undersøgelseskikkerten og brændes over. Det er normalt ikke noget, man kan mærke.

Viser det sig ved mikroskopiundersøgelsen af den udtagne polyp, at det er et adenom (se tidligere), vil man som regel senere blive kontrolleret ved en ny kikkertundersøgelse for at se, om der eventuelt skulle være kommet nye polypper til.

Skulle der findes kræft i polyppen , vil man tilrettelægge en behandling afhængig af, hvordan forholdene er hos den enkelte. Det kan betyde, at der skal fjernes et stykke tarm under operation. Er kræften overfladisk og dermed helt fjernet med polyppen, kan man ofte nøjes med gentagne kontroller.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.