Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Undersøgelser | Mave og tarm

Gastroskopi (Undersøgelse af spiserør, mavesæk og tolvfingertarm)

Ved gastroskopi er det muligt at undersøge mavesækkens indre ved hjælp af gastroskopet, der er et bøjeligt, rørformet instrument. Under en let bedøvelse indføres gastroskopet gennem munden og spiserøret til mavesækken.

Opdateret: 11. September 2015

Hvad er gastroskopi?

En gastroskopi er en kikkertundersøgelse af spiserøret, mavesækken og tolvfingertarmen (det første stykke af tyndtarmen). Til undersøgelsen anvendes en tynd, bøjelig kikkert på tykkelse med en lillefinger, der kaldes et gastroskop, som via munden føres ned gennem spiserøret og mavesækken til tolvfingertarmen. Kikkerten har et videokamera placeret i spidsen, der overfører farvebilleder fra kroppens indre til en tv-skærm. Derudover kan man indføre forskellige instrumenter igennem gastroskopet, der gør at lægen kan tage vævsprøver eller udføre behandlinger som for eksempel at fjerne polypper som en del af undersøgelsen.

Hvilke forberedelser er der inden Gastroskopi?

Mad:

Undersøgelsen kræver at mavesækken er tom før undersøgelsen. Du skal derfor være fastende, det vil sige ikke have spist eller drukket efter kl 24 aftenen før eller mindst 6 timer før undersøgelsen.

Medicin:

Tager du livsvigtig medicin kan du tage denne om morgenen med et lille glas vand, mens resten skal vente med at tages til efter undersøgelsen. Det er vigtigt at informere sygehuset eller lægen om den medicin du får så du kan få information om hvordan du skal tage din medicin. Særligt hvis du har sukkersyge eller får blodfortyndende medicin skal du gøre hospitalet eller speciallægen, der skal udføre undersøgelsen, opmærksom på dette, således at medicinen kan justeres. Det vil som regel indebære en pause med for eksempel den blodfortyndende medicin i dagene op til undersøgelsen.

Beroligende medicin før undersøgelsen:

Da undersøgelsen kan være forbundet med ubehag vil man som regel blive tilbudt beroligende medicin, der gives som indsprøjtning i blodet. Du skal være opmærksom på, at du ikke må køre i bil hjem fra undersøgelsen, hvis du har fået beroligende medicin.Proceduren for gastroskopi varierer fra sted til sted. Det er derfor vigtigt at du sætter dig ind i den lokale praksis det sted du får foretaget undersøgelsen.

Hvorfor foretages Gastroskopi?

En gastroskopi udføres for at se efter sygdomsforandringer i spiserøret, mavesækken eller tolvfingertarmen, der kan forklare symptomerne hos en patient. Det kan være symptomer som for eksempel mavesmerter, sure opstød, halsbrand, opkastninger, synkesmerter, eller blodmangel. Ved undersøgelsen ser man efter om der for eksempel er sår eller tegn på irritation i slimhinden, godartede eller ondartede svulster, forsnævringer i spiserøret, åreknuder i den nederste del af spiserøret eller spiserørsbrok (hiatus hernie). Ofte vil det være nødvendigt at tage vævsprøver (biopsier) for med sikkerhed at kunne bedømme det, som man har set ved undersøgelsen. Vævsprøverne tages med en lille tang, der føres igennem gastroskopet.

Med en gastroskopi kan man stille diagnoser som for eksempel:

Hvor foretages en Gastroskopi?

Gastroskopier foretages på de fleste sygehuse og i speciallægepraksis. Derudover udfører også mange privathospitaler undersøgelsen.

Hvordan foretages Gastroskopi?

Før undersøgelsen går i gang får du en let lokalbedøvelse af svælget, enten som spray eller som væske. Du må derfor ikke spise eller drikke i ½-1 time efterfølgende. Hvis det er nødvendigt med beroligende medicin, gives det inden undersøgelsen starter. Derudover får du sat en plastring i mellem tænderne for at undgå at du kommer til at bide i gastroskopet.

En gastroskopi varer typisk 5-10 minutter. Undersøgelsen foregår ved, at man ligger på venstre side. Lægen fører gastroskopet gennem munden og svælget ned i spiserøret og videre til mavesæk og tolvfingertarm. For grundigt at kunne se slimhinden efter, er det nødvendigt at puste luft ind i mavesækken gennem gastroskopet for at udvide området. Nogle oplever ubehag i form af opkastningsfornemmelse, oppustethed eller trykfornemmelse under undersøgelsen. Derudover kan der i timerne efter undersøgelsen være svien i halsen eller trykken i maven, som dog vil svinde af sig selv.

Generelt er en gastroskopi en sikker undersøgelse og komplikationer er ganske sjældne. Komplikationer kan være blødning fra slimhinden eller meget sjældent hul på spiserør, mavesæk eller tolvfingertarm.

Efter undersøgelsen

Hvis ikke man har fået beroligende medicin i forbindelse med undersøgelsen kan man tage hjem umiddelbart efter at have fået information om undersøgelsesresultatet og den videre plan. Hvis man har fået beroligende medicin skal man observeres et stykke tid indtil man føler dig klar til at komme hjem. Man må ikke køre bil, cykle eller betjene farlige maskiner de næste 24 timer, hvis man har fået beroligende medicin.

Hvis man oplever kraftige mavesmerter, at man kaster blod op eller får sort, tjæreagtig afføring skal der straks tages kontakt til sygehuset eller ringe 1813.

Hvad kan man se ved hjælp af Gastroskopi?

Ved undersøgelsen kan man se sygdomsforandringer i spiserøret, mavesækken eller tolvfingertarmen. Det vil ikke altid være muligt at stille en endelig diagnose alene baseret på gastroskopien. Ofte vil der være behov for at tage vævsprøver (biopsier) for at bekræfte det sete eller for at stille den endelige diagnose.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Svar på undersøgelsen gives umiddelbart efter at den er overstået. Hvis der er taget vævsprøver foreligger svaret normalt efter cirka en uge. Det aftales med lægen hvordan man får svar på disse.

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.