Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Medicin

Ibuprofen og paracetamol: Hvad er forskellen?

Du har måske hørt, at ibuprofen virker bedst mod mavesmerter. Eller at man skal tage paracetamol, når man har feber? Men hvad er egentlig forskellen på de to midler? Det finder vi ud af her.


Offentliggjort: 9. Februar 2021

Du har måske hørt, at ibuprofen virker bedst mod mavesmerter. Eller at man skal tage paracetamol, når man har feber? Men hvad er egentlig forskellen på de to midler? Det finder vi ud af her.

Når du ligger i sengen med dunkende hovedpine eller ømme muskler, så kan en smertestillende tablet være din bedste ven. Men hvilken slags smertestillende skal du vælge, når du stikker hånden i medicinskabet?

Sandsynligheden for, at du vælger et produkt, der indeholder enten ibuprofen eller paracetamol er ret høj. Det er to forskellige midler, der begge kan fås i håndkøb. Ibuprofen findes i produkter som for eksempel Ipren, mens paracetamol findes i produkter som Panodil og Pamol.

Vi har spurgt farmaceut ved online-apoteket Apopro Imran Asli Biyik om, hvad forskellen på de to midler er, og hvornår du skal bruge hvad.

Læs mere: Smerter: Hvad er det?

Feber eller inflammation?

Ifølge Imran Asli Biyik virker både ibuprofen og paracetamol smertelindrende, hvis man har smerter som for eksempel hovedpine, menstruationssmerter eller muskelsmerter, og hvis smerterne er forholdsvis milde.

Begge lægemidler kan, udover at virke smertelindrende, også dæmpe feber. Ibuprofen har samtidig en antiinflammatorisk effekt. Det vil sige, at det virker godt, hvis man har en betændelsestilstand i kroppen.

Til ganske almindelige smerter, såsom menstruationssmerter eller hovedpine, der ikke er forårsaget af inflammation eller ledsaget af feber, kan du altså bruge både paracetamol eller ibuprofen.

Læs mere: Hvad er inflammation?

Pas på bivirkningerne

Selvom en enkelt smertestillende tablet synes harmløs og uundværlig, så skal man altså ikke bare gnaske løs af pillerne. Ifølge Imran Asli Biyik kan der nemlig være bivirkninger ved ibuprofen og paracetamol, ligesom ved alt muligt andet medicin.

Hvis man tager smertestillende medicin i længere tid ad gangen, kan man få medicinoverforbrugshovedpine. Det er en kronisk tilstand, hvor man har hovedpine i mere end 15 dage hver måned. Derfor anbefales det ikke, at man tager smertestillende medicin mere end 2 dage om ugen.

Derudover skal man være opmærksom på produkter, der indeholder ibuprofen. Ibuprofen tilhører nemlig en gruppe af lægemidler, som kan give bivirkninger som for eksempel ekstra mavesyre eller øget blødningstendens. Man skal altså være ekstra påpasselig ved at bruge ibuprofen, hvis man i forvejen har problemer med mavesyre, eller hvis man tager blodfortyndende medicin.

Læs mere: Smerter og smertestillende medicin

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Paracetamol er førstevalg

På grund af de bivirkninger, der kan være ved ibuprofen, er paracetamol ofte førstevalg, når en læge skal anbefale sin patient et smertestillende middel, siger Imran Asli Biyik. Paracetamol giver nemlig ikke lige så mange bivirkninger som ibuprofen.

Hun understreger, at uanset hvilket lægemiddel man gerne vil bruge, så er det vigtigt, at man læser indlægssedlen først, og at man tager den lavest effektive dosis.

Man bør heller ikke tage smertestillende medicin i for mange dage ad gangen. Hvis dine smerter ikke går over efter tre til fire dage, så bør du kontakte din læge.

Gode råd fra apoteket

Ibuprofen og paracetamol virker mod lette smerter, som for eksempel hovedpine eller muskelsmerter. Det er vigtigt, at man kun tager den anbefalede dosis, som man kan se på indlægssedlen.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Farmaceut ved online-apoteket Apopro, Imran Asli Biyik

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.