Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Fødder

Hælsmerter hos børn (Smerter fra vækstzone i hælben)

Smerterne fra vækstzonen på hælbenet opstår, når der kommer "træk" på vækstzonen fra akillessenen, når barnet er aktivt.

Opdateret: 1. December 2017

Hvad er smerter fra vækstzone i hælben?

I hælen er der en knogle, som kaldes hælbenet (Calcaneus på latin). Mens man vokser, er der en vækstzone i hælbenet (Apophysen), hvorfra en del af hælbenets vækst foregår. Smerterne fra vækstzonen på hælbenet opstår, når der kommer "træk" på vækstzonen. Udenpå denne del af knoglen sidder akillessenen fast. Når man bruger foden, vil der ved afsæt fra underlaget (hop eller løb) komme et træk fra akillessenen på hælknoglen. Indtil man er færdigudvokset, er denne vækstzone ikke "forbenet" som resten af knoglen. Dette medfører, at hvis man dyrker sport, hvor akillessenen med en vis kraft trækker rigtig meget i hælknoglen/vækstzonen, kan der opstå "mikrobevægelser" i vækstzonen. Det kan fremprovokere en irritationstilstand, Apophysitis (inflammation i området).

Da væksten i muskler, sener og knogler ikke sker i samme tempo, kan senerne være rigtig stramme i en periode, og det er typisk i denne periode, generne opstår. Generne ses typisk i alderen 8-12 år. Oftest lidt tidligere hos piger end hos drengene. Heldigvis er det langt fra alle, der vil opleve symptomer.

Det er oftest en idrætsaktivitet der indeholder løb eller hop, der er årsag til lidelsen, idet kraftige afsæt giver øget træk på området. For manges vedkommende typisk ved fodbold. Symptomerne kan komme i den ene eller begge hæle.

Hvad er symptomerne?

Afhængig af hvor aktiv man er, eller hvor generet man er, kan symptomerne variere fra en let svien eller brænden i området til smerter, der får barnet til at halte og eventuelt have behov for let smertestillende. I enkelte tilfælde kan det endda give smerter i hvile.

Smerterne bør som hovedregel forsvinde, hvis man holder foden i ro. Hvis der er vedvarende smerter selv om foden holdes i ro i længere tid, bør man overveje at få undersøgt foden.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Diagnosen stilles først og fremmest ved at lytte til sygehistorien. Denne er som regel ret typisk. Lægen vil nogle gange kunne se lidt hævelse i området. Lægen vil kunne fremprovokere en smerte ved at tage fat om området og klemme sammen om det og føre fingrene ned langs med området. Eventuelt kan man påvise, at akillessenen virker stram.

Røntgenbillede er som regel ikke nødvendigt. Men hvis smerterne er til stede i hvile, ikke er udløst ved belastning, eller er af en anden karakter end man normalt hører, kan det være relevant at tage et røntgenbillede for at udelukke, at der skulle være tale om en anden lidelse.

Må barnet så dyrke motion?

Det hjælper næsten altid at drosle lidt ned for aktivitetsniveauet, og for mange er en neddrosling nok til at klare fortsat motion blot i lidt mindre omfang. Hvis man mærker lidt smerter i forbindelse med motion og så eventuelt stopper, når smerten kommer, sker der ikke noget ved dette. Man bør respektere smerten for ikke at fremprovokere en forværring med kraftigere smerte. Nogle får et indlæg som løfter hælen og derved nedsætter trækket på området hvor akillessenen sidder fast. Dette kan afhjælpe problemet.

Nogle anbefaler udspændingsøvelser, men værdien af dette er nok begrænset. Det vigtigste er at afpasse aktiviteten efter symptomerne.

Man skal ikke give barnet smertestillende for at kunne dyrke sin sport. Dette kan dæmpe signalerne fra hælen, og derved kan man fremprovokere en endnu større irritation.

Efter idræt kan man eventuelt køle området lidt ned (f.eks med en ispose) for at dæmpe inflammationen.

Udsigt for fremtiden

Når barnet er fuldt udvokset "lukker" vækstlinjen, og dermed ophører symptomerne. Lidelsen har ikke indflydelse på fremtidig aktivitet.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons