Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Fødder

Skævfod (Metatarsus varus)

Skævfod er en relativt sjælden tilstand, hvor forfoden er indaddrejet i forhold til bagfoden.


Opdateret: 24. Februar 2017

Hvad er skævfod?

Skævfod er en tilstand, hvor forfoden er drejet indad i forhold til bagfoden. Skævheden ligger i selve foden og har ikke noget med benets stilling at gøre.

Hvorfor får man skævfod?

Det er en tilstand, man fødes med. Der er ikke noget, der peger mod en egentlig arvelig tendens og hyppigheden er ikke opgjort, men det er en relativ sjælden tilstand.

Foto: Billedet forestiller en 5årig piges fødder. Hendes venstre støvle er trådt skævt på grund af skævfod. Støvlen er en måned gammel.

Hvad er tegnene på skævfod?

Tilstanden kan ses ved fødslen, hvis man er opmærksom på den. Ellers er det karakteristisk, at forældre eller andre voksne ser, at barnets tæer peger mod hinanden. Hos lidt større børn (10-12 år) ses hyppigt, at hælkappens inderside på skoene trædes i stykker i løbet af bare en måneds tid.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Ved fødslen kan man se, at tæerne bøjer indad, og hvis der er en bøjefure i fodsålen, er det tegn på, at barnet har skævfod. Behandling inden for det første år kan rette tilstanden op så der ikke opstår følger senere i livet. I mange tilfælde opdages skævfod desværre først efter, barnet er begyndt at gå, og man ser at tæerne peger indad.

En anden mulig forklaring

Selvom man kan se, at ens barns tæer peger ind imod hinanden, behøver det dog ikke at være skævfod. En anden mulig diagnose ved fødder, hvor tæer peger mod hinanden, er en tilstand i hoften, hvor lårbensknoglen ligger i hofteskålen i en anden vinkel end normalt. Tilstanden hedder på latin anteversio collum femoris.

Det føles ikke rart i hoften, så barnet drejer benet indad for at kompensere, og foden bliver derved drejet indad. Denne tilstand går i reglen over af sig selv i løbet af opvæksten, og den kræver ingen behandling i barneårene.

Hvordan behandler man skævfod?

Hvis tilstanden opdages indenfor barnets første leveår, kan man lave en korrektionsskinne. Den skal bruges 23½ time i døgnet. Den halve time er til badning og lignende. Hvis man bruger korrektionsstøvle lykkes behandlingen i reglen, og foden bliver atter normal.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvad kan man selv gøre?

Hvis skævfod opdages for sent er det nødvendigt at gå i sko med en fast hælkappe, da skoene ellers bliver ødelagt i løbet af en måneds tid. Personerne lider ellers ikke under tilstanden.

Udsigt for fremtiden

Hvis tilstanden opdages og behandles fra starten bliver foden normal. Ellers er sko med fast hælkappe som sagt en løsning. Derudover er det en ufarlig tilstand, og skævfod er derfor heller ikke at karakterisere som en sygdom. Det er kun det store skoslid, der gør at man bør behandle i tide, så man ikke senere skal have store udgifter til sko.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.