Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Iskiassmerter

Iskiassmerter kommer ved afklemning, betændelse eller andet af iskiasnerven. Iskiasnerven løber fra lænden og ned gennem benet.


Opdateret: 20. Maj 2022

Iskias

Iskiasnerven (nervus ischiadicus) er kroppens længste nerve og består af nervefibre, der har sine rødder i den nedre lænderyg og øvre del af bækkenet. Herfra løber den ned gennem bagsiden af låret og forgrener sig undervejs. Man har både en iskiasnerve i højre og venstre ben.

Hvad er iskiassmerter?

Iskiassmerter kan starte oppe ved lænden og trækker ned i balden og bagsiden af benet og eventuelt helt ned i foden. Mange oplever smerterne som jagende, og det er karakteristisk, at de stråler ned i benet. Nogle personer oplever også følelsesløshed eller føleforstyrrelser i de samme områder, for eksempel i form af en prikkende eller snurrende fornemmelse som om benet sover.

Hvorfor får man iskiassmerter?

Den mest almindelige grund til iskiassmerter er:

  • Diskusprolaps i lænderyggen hvor smerterne opstår, fordi nerverødderne til iskiasnerven bliver afklemt.

Andre årsager til iskiaslignende smerter:

  • Forsnævring af rygmarvskanalen (spinalstenose).

  • Betændelse i iskiasnerven (neuritis).

  • Piriformissyndrom - Piriformismusklen udspringer fra korsbenet og hæfter på ydersiden af lårbenet. På vej ud af bækkenet ligger den tæt op ad iskiasnerven. Piriformissyndromet opstår, når musklen trykker på eller på anden måde irriterer iskiasnerven.

  • Andre lidelser i muskulaturen omkring nerven (myalgi, myoser).

  • Andre tilstande med tryk på nerverødderne, for eksempel en tumor eller byld.

Hvordan behandler man iskiassmerter?

Behandlingen af iskiassmerter afhænger af, hvad årsagen er. I mange tilfælde vil fysioterapi kunne hjælpe, eventuelt kombineret med kirurgi og/ eller medicinsk behandling. Oplever du smerter der stråler ned i benene, er det altid en god idé at søge læge.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.