Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Trælår

Et trælår er en muskelskade, som typisk forårsages af tryk eller stød mod musklen, typisk på forsiden af låret.

Opdateret: 9. Juni 2021

Hvad er et trælår?

Et trælår er en muskelskade, som typisk forårsages af tryk eller stød mod musklen, typisk på forsiden af låret. Ved slaget kan små blodårer i muskulaturen blive revet over og føre til små blødninger, hvilket giver irritation og eventuelt hævelse.

Er et trælår farligt?

Et trælår er ikke farligt og går typisk over af sig selv. Man kan opleve at der kommer både hævelse og blå mærker på stedet, men begge dele forsvinder typisk spontant i løbet af kort tid. I meget sjældne tilfælde kan et trælår føre til såkaldt kompartmentsyndrom (også kaldet muskellogesyndrom). Kompartmentsyndrom forekommer idet en hævelse inden i muskelfascien afklemmer blodtilførslen og nerverne. Denne tilstand kan være farlig, og skal behandles hurtigt. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, hvis man pludselig oplever føleforstyrrelser, eller hvis benet bliver stenhårdt og meget smertefuldt. Det er dog yderst sjældent at kompartmentsyndrom ses i lårmuskulaturen.

Et trælår kan være både rødt, hævet og smertefuldt, men er yderst sjældent farligt

Hvordan behandler man et trælår?

Et trælår kan behandles med RICE-princippet. RICE står for Rest, Ice, Compression og Elevation, hvilket betyder at man holder benet i ro, lægger koldt på skaden, komprimerer med eksempelvis en bandage og holder benet løftet, så hævelsen kan sænke sig.Derudover kan man med fordel bruge smertestillende i form af NSAID, såsom ibuprofen, da denne type smertestillende er antiinflammatorisk og derfor hjælper med at sænke hævelsen.Når skaden aftager er det vigtigt at få genoptrænet benet, men husk at starte roligt op og kun bruge benet til smertegrænsen. Senere kan man forsøge sig med styrketræning.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.