Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Sport og motion

Gevinster ved at motionere

Det er anstrengende, det tager for lang tid og det er kedeligt. Umiddelbart kan en stribe faktorer tale imod at hanke op i sig selv og få etableret nogle gode motionsvaner. Inden du synker helt ned i sofaen skulle du dog tage at tænke over, at regelmæssig motion bringer en lang stribe positive elementer med sig, der så rigeligt opvejer dens få negative ting. Og med lidt omtanke og en positiv tilgang til motionen kan det måske ligefrem lykkes dig at komme de negative sider til livs og vende dem til noget positivt.

Opdateret: 22. November 2012

Det er anstrengende, det tager for lang tid, og det er kedeligt. Umiddelbart kan en stribe faktorer tale imod at hanke op i sig selv og få etableret nogle gode motionsvaner. Inden du synker helt ned i sofaen, skulle du dog tage at tænke over, at regelmæssig motion bringer en lang stribe positive elementer med sig, der så rigeligt opvejer dens få negative ting. Og med lidt omtanke og en positiv tilgang til motionen kan det måske ligefrem lykkes dig at komme de negative sider til livs og vende dem til noget positivt.

Det du frem for alt får ud af at motionere er:

Mere energi og overskud

Den gode energi kommer fra første træningspas af, og bliver kun større, efterhånden som formen bliver bedre. En del af den nyfundne energi opstår i kølvandet af den mere positive kropsfornemmelse og det løftede humør, som er typiske konsekvenser af en aktiv livsstil. Mærk blot efter, næste gang du har motioneret. Følelsen kan være helt berusende. På længere sigt henter du også overskud ved, at du med en veltrænet krop har meget lettere ved at takle hverdagens fysiske udfordringer. Det bliver for eksempel mindre anstrengende at slæbe indkøbsposerne hjem fra supermarkedet, trappen tages i fuldt firspring, frem for med slæbende skridt, og legen med børnene er lige pludselig ikke længere hæmmet af en vejrtrækning, der slet ikke kan følge med.

Højt humør

Mens du rører dig, får du koblet mentalt fra, og skaber herved et pusterum i din travle tilværelse. Det kan være særdeles vigtigt i perioder med stress. Det er dog ikke kun når travlheden overstiger ens evner, at motionen viser sit værd. Adskillige forskere peger på, at regelmæssig motion ligefrem kan værne mod depression. Det skyldes en stribe forskellige faktorer, inklusive en positiv påvirkning af hjernens kemi, når du motionerer, pusterummet, der giver mulighed for at lade de mentale batterier op, den friske luft og lyset, der løfter humøret og en stribe andre aspekter. Især motion udendørs har i den forbindelse vist sig at have uvurderlig betydning, hvilket kædes sammen med at solen, i hvert fald i sommerhalvåret sætter gang i kroppens produktion af D-vitamin. Vitaminet kædes sammen med så forskellige værdier, som stærke knogler, et løftet humør og et styrket immunforsvar. Uafhængigt af om den foregår inde eller ude er der dog ingen tvivl om, at motionen er et usædvanlig effektivt våben mod en nedtrykt sindsstemning.

God kropsfornemmelse

Din fysik ændrer sig naturligvis også, for regelmæssig motion vil både hjælpe dig med at komme overflødigt fedt til livs og forme dine muskler, så du får en mere atletisk fremtoning. Samtidig vil du også mærke, hvordan muskler og kondition styrkes, og dermed få en rigtig god kropsfornemmelse. I kølvandet på den gode kropsfornemmelse følger typisk et løftet humør og en hidtil uset selvtillid, som kan være særdeles gavnlig, hvis du for eksempel skal stille dig frem foran andre i undervisningssituationer, til møder, konferencer og lignende. Samtidig vil du opleve, at den positive kropsfornemmelse smitter af på andre dele af din tilværelse. Lysten til at spise usundt daler således hos de fleste i takt med, at kroppen bliver mere veltrænet, og man får en øget fornemmelse for kroppens behov og trivsel.

Robust helbred

På helbredssiden er det især forebyggelsen af velfærdssygdomme, der er et tungtvejende argument for at flette masser af motion ind i hverdagen. Særligt risikoen for hjertekarsygdomme og sukkersyge nedsættes markant, når formen skrues i vejret, men også risikoen for at udvikle knogleskørhed og visse kræftformer mindskes, hvis du motionerer regelmæssigt. Effekten er yderst målbar, for i takt med at formen forbedres, vil et forhøjet blodtryk , kolesteroltal eller blodsukker kunne flytte sig i den rigtige retning. Et tydeligt eksempel på motionens store helbredsmæssige betydning er, at over 20 procent af alle blodpropper i hjertet kan tilskrives mangel på motion. Også skelettet har stor gavn af motionen. Undersøgelser viser med al tydelighed, at regelmæssig motion styrker knoglerne. Det gælder især for vægtbærende aktiviteter, som løb, boldspil og andre discipliner, der indeholder hop og spring. De mange små stød som forplanter sig op igennem kroppen, når du lander, fremmer nemlig opbygningen af knoglernes væv. Også styrketræning, der øver pres på skelettet, kan øge knoglestyrken. I kraft af at motion gavner humøret, ser man også et sammenfald mellem øget fysisk aktivitet og dalende risiko for depressioner og vintertræthed, ligesom stresstolerancen stiger.

Nye venner

Endelig er der hele det sociale aspekt ved at dyrke motion. Deltager du i foreningsidræt, kommer du til at møde nye mennesker og knytte en masse sociale bånd. Udover hyggen ved dette, har det den store kvalitet, at motionen ikke længere opleves som et nødvendigt onde, men som en positiv begivenhed, der forener dig med en stribe ligesindede. Har du erfaringsmæssigt svært ved at hanke op i dig selv og komme ud at motionere, er det en rigtig god idé at vælge en motionsform, hvor der bliver lagt mærke til, om du er til stede eller ej. Det kan være deltagelse i holdidræt eller en træningsalliance med en kollega eller kammerat. De fleste har nemlig relativt nemt ved at sløjfe en aftale, som de har indgået med sig selv, mens de har langt vanskeligere ved at springe fra, når de ved, at der står andre og venter på en.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.