Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Sport og motion

L-carnitin

L-carnitin er et vandopløseligt vitaminagtigt stof, som indgår i energiomsætningen i kroppen. 98 procent af kroppens carnitin findes i skelettet og i hjertet. Den største kilde til L-carnitin via kosten er fra rødt kød og mejeriprodukter. Produkter med L-carnitin påstås af og til at have en fedtforbrændende og slankende virkning.

Opdateret: 1. Februar 2000

Hvad er L-carnitin?

L-carnitin er et vandopløseligt vitaminagtigt stof, som indgår i energiomsætningen i kroppen. 98 procent af kroppens carnitin findes i skelettet og i hjertet. Den største kilde til L-carnitin via kosten er fra rødt kød og mejeriprodukter.

Det er dog ikke livsnødvendigt for os at få stoffet via kosten. Kroppen kan nemlig selv danne carnitin ud fra aminosyren lysin. Raske mennesker danner selv den nødvendige mængde L-carnitin. Selv når de spiser en kost, der ikke indeholder L-carnitin. Man kan støde på navnet B7 eller BT vitamin om carnitin.

Hvordan virker L-carnitin?

Produkter med L-carnitin påstås af og til at have en fedtforbrændende og slankende virkning. Samtidig påstås det, at L-carnitin har en præstationsforbedrende virkning. Men videnskabelige undersøgelser, hvor forsøgspersoner fik fem til seks gram L-carnitin om dagen i to til tre uger, har ikke kunnet bekræfte dette. Alt i alt er der ikke tilstrækkelige videnskabelige beviser for, at L-carnithin har en præstationsfremmende virkning.

Hvilke bivirkninger kan der være?

Bivirkningerne ved længere tids brug af store doser L-carnitin er ikke kendte.

Advarsler

Hvis man køber L-carnitin i udlandet eller over internettet, skal man huske, at:

  • Der er ingen sikkerhed fra danske myndigheder for, at der ER det i produktet, der står på pakningen. Det kan være tilsat vanedannende eller ulovlige stoffer.

  • Der er intet bevis for, at produktet virker, som det står angivet på pakningen.

  • Bivirkningerne ved at tage midler med L-carnitin ikke er kendte.

  • Det vides ikke, om L-carnitin kan have skadelige virkninger sammen med lægemidler eller kosttilskud.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.